Zmienne i znaki z tablicy ASCII
Ostatnio zmodyfikowano 2013-10-15 20:12
lvcky Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-10-14 14:18:11 coś w tym stylu i wyszedł mi wynik 46 czyli taki jaki chciałem: float wynik; wynik = 'r' - 'D'; cout << "odejmowanie:" << wynik << endl;
ale w programie pokazuje mi się liczba, a jak zrobić żeby pokazał mi się mój znak? :) |
|
Wasilek |
» 2013-10-14 14:24:09 Zmienna wynik jest typu "float" czyli zmiennoprzecinkowy, więc taką też liczbę przekazujesz do strumienia. Jeżeli użyjesz rzutowania na "char" podczas wypisywania tej zmiennej to wszystko powinno pójść dobrze :) |
|
» 2013-10-14 14:28:29 super :) z odejmowaniem wyszło a teraz jak dodawaniem? Bo przecież matematycznie to jest niemożliwe zrobić z liczby 114 liczbę 46 za pomocą dodawania :) |
|
Wasilek |
» 2013-10-14 14:54:00 Wątpię abyś miał w tym zadaniu zrobić to każdym z operatorów, ale raczej powinieneś wiedzieć, że z pomocą dodawania da się zrobić z liczby 114 liczbę 46 :) Liczby całkowite posiadają przecież również wartości ujemne. |
|
» 2013-10-14 19:24:24 Nie, chyba chodzi o to, ze pomocą 4 podstawowych działań arytmetycznych + modulo mam to zrobic i wpadlem na pomysł, bo przecież pamięć przechowuje tylko do 255 znaków i pozniej jedzie od nowa, ale jednak tak to nie dziala :) |
|
pekfos |
» 2013-10-14 19:59:33 A dlaczego nie odjąć x od x i dodać '.'? Rozwiązanie uniwersalne, działa dla prawie każdego x ;) bo przecież pamięć przechowuje tylko do 255 znaków i pozniej jedzie od nowa |
że co? |
|
» 2013-10-14 21:22:10 Mocnoooo się pogubiłem, byłby ktoś wstanie mi to napisać całe na czysto? Doszedłem do momentu: # include <stdio.h> # include <math.h> # include <iostream>
using namespace std; int main()
{ unsigned char x = 0x72; char wynik; cout << "zmienna wynosi: " << x << endl; cout << "wartosc r wynosi:"; cout << + 'r' << endl; cout << "wartosc . wynosi:"; cout << + '.' << endl; wynik = x - 68; cout << "odejmowanie:" << wynik << endl; wynik = x + 188; cout << "dodawanie:" << wynik << endl; wynik = x *; cout << "mnożenie:" << wynik << endl; wynik = x /; cout << "dzielenie:" << wynik << endl; system( "pause" ); return 0; }
i nie wiem co zrobić w dzieleniu i mnożeniu żeby otrzymać swój znak czyli '.' |
|
» 2013-10-14 23:25:25 Prawie wszystko zrobione jeszcze jedynie nie potrafię zapisać znaku '.' przy pomocy liczby 114 za pomoca operatorów | & ˆ ∼ << >>
Czy ktoś mi pomoże? :) |
|
1 « 2 » 3 |