bartal0meo Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Błąd na system("PAUSE"); » 2013-10-21 20:12:24 Witam , mam takie zadanie : Napisz program, który wczyta trzy liczby i wypisze je w kolejności od najmniejszej do największej. Gdy próbuję uruchomić program wskazuje mi na błąd na ,,system ("PAUSE"); " Proszę o pomoc w diagnozie błędu . Oto kod : #include <stdio.h> #include <stdlib.h>
int main( int argc, char * argv[] ) { int a; int b; int c; printf( "Podaj pierwsza liczbe \n" ); scanf( "%d", & a ); printf( "Podaj druga liczbe \n" ); scanf( "%d", & b ); printf( "Podaj trzecia liczbe \n" ); scanf( "%d", & c ); if(( a < b ) &&( b < c ) &&( a < c ) ) { printf( "%d < %d < %d \n", a, b, c ); } else if(( a < c ) &&( a < b ) &&( c < b ) ) { printf( "%d < %d < %d \n", a, c, b ); } else if(( a < b ) &&( c < b ) &&( c < a ) ) { printf( "%d < %d < %d \n", b, a, c ); } else if(( c < b ) &&( a < b ) &&( c < a ) ) { printf( "%d < %d < %d \n", b, c, a ); } else if(( a < c ) &&( b < c ) &&( a < b ) ) { printf( "%d < %d < %d \n", c, a, b ); } else if(( b < c ) &&( a < c ) &&( b < a ) ) { printf( "%d < %d < %d \n", c, b, a ); } else if(( b == c ) &&( c == a ) ) { printf( "%d=%d=%d \n", a, b, c ); } else if(( b == c ) &&( a < b ) ) { printf( "%d<%d=%d \n", a, b, c ); } else if(( b == a ) &&( c < b ) ) { printf( "%d<%d=%d \n", c, b, a ); } else if(( b == a ) &&( c > b ) ) { printf( "%d=%d<%d \n", a, b, c ); } }
system( "PAUSE" ); return 0; }
. |
|
pekfos |
» 2013-10-21 20:13:29 Jaki błąd? |
|
» 2013-10-21 20:16:53 . syntax error before string constant . data definition has no type or storage class Coś takiego mi pokazuje , nie wiem co dokładnie źle zrobiłem ale już od dłuższego czasu próbuję dokończyć te zadanie . |
|
pekfos |
» 2013-10-21 20:18:09 Nawiasy klamrowe się nie zgadzają. |
|
» 2013-10-21 20:25:31 hm . Dopisałem jeszcze jeden zamknięty na końcu ale dalej ten sam błąd mam .
|
|
killjoy |
» 2013-10-21 20:26:59 Bezmyślne wstawianie nawiasów Ci nie pomoże, zwłaszcza w przypadku, gdy masz już o jeden za dużo ;P |
|
Narzew |
» 2013-10-21 20:29:46 Musisz usunąć nawias po ifach. #include <stdio.h> #include <stdlib.h>
int main( int argc, char * argv[] ) { int a; int b; int c; printf( "Podaj pierwsza liczbe \n" ); scanf( "%d", & a ); printf( "Podaj druga liczbe \n" ); scanf( "%d", & b ); printf( "Podaj trzecia liczbe \n" ); scanf( "%d", & c ); if(( a < b ) &&( b < c ) &&( a < c ) ) { printf( "%d < %d < %d \n", a, b, c ); } else if(( a < c ) &&( a < b ) &&( c < b ) ) { printf( "%d < %d < %d \n", a, c, b ); } else if(( a < b ) &&( c < b ) &&( c < a ) ) { printf( "%d < %d < %d \n", b, a, c ); } else if(( c < b ) &&( a < b ) &&( c < a ) ) { printf( "%d < %d < %d \n", b, c, a ); } else if(( a < c ) &&( b < c ) &&( a < b ) ) { printf( "%d < %d < %d \n", c, a, b ); } else if(( b < c ) &&( a < c ) &&( b < a ) ) { printf( "%d < %d < %d \n", c, b, a ); } else if(( b == c ) &&( c == a ) ) { printf( "%d=%d=%d \n", a, b, c ); } else if(( b == c ) &&( a < b ) ) { printf( "%d<%d=%d \n", a, b, c ); } else if(( b == a ) &&( c < b ) ) { printf( "%d<%d=%d \n", c, b, a ); } else if(( b == a ) &&( c > b ) ) { printf( "%d=%d<%d \n", a, b, c ); } system( "PAUSE" ); return 0; }
|
|
» 2013-10-21 20:35:35 haaa dobra działa , nie tak jak trzeba ale przynajmniej błędu nie ma :D , wcześniej usuwałem nie ten nawias , ale dziękuje bardzo za pomoc :) |
|
« 1 » 2 |