konstruktor bezargumentowy error: request for member 'drukuj' in 'S', which is of non-class type 'Kwadrat()'|
Ostatnio zmodyfikowano 2013-10-26 15:01
Tamson Temat założony przez niniejszego użytkownika |
konstruktor bezargumentowy error: request for member 'drukuj' in 'S', which is of non-class type 'Kwadrat()'| » 2013-10-26 11:58:59 witam mam klasę Kwadrat: stworzyłem konstruktor domyślny Kwadrat::Kwadrat(), którego zadaniem jest przypisanie wartości domyślnych (0,1), bok 10 i nazwę pustą (spacja); mam funkcję drukuj, która ma wyświetlić informacje o danym kwadracie - w tym przypadku z parametrami domyślnymi. Wywala mi błąd w main przy wywołaniu funkcji drukuj: error: request for member 'drukuj' in 'K', which is of non-class type 'Kwadrat()' #include <iostream> #include <math.h> #include <iomanip> using namespace std;
class Kwadrat { private: int Lewy, Gorny; int Bok; char Nazwa; public: Kwadrat(); Kwadrat( char Nazwa ); Kwadrat( int Lewy, int Gorny, int Bok, char Nazwa ); void przesun( int, int ); void drukuj(); };
Kwadrat::Kwadrat() { Lewy = 0; Gorny = 1; Bok = 10; Nazwa = ' '; }
Kwadrat::Kwadrat( char pNazwa ) { Lewy = 0; Gorny = 1; Bok = 10; Nazwa = pNazwa; }
Kwadrat::Kwadrat( int nLewy, int nGorny, int nBok, char pNazwa ) { Lewy = nLewy; Gorny = nGorny; Bok = nBok; Nazwa = pNazwa; }
void Kwadrat::przesun( int dx, int dy ) { Lewy = Lewy + dx; Gorny = Gorny + dy; }
void Kwadrat::drukuj() { cout << "Kwadrat " << Nazwa << endl; cout << "wspolrzedna x= " << Lewy << endl; cout << "wspolrzedna y= " << Gorny << endl; cout << "dlugosc boku= " << Bok << endl; }
int main() { Kwadrat K(); K.drukuj(); char a; cout << "Podaj nazwe pierwszego kwadratu:"; cin >> a; Kwadrat K1( a ); K1.drukuj(); char z; int x, y, dl; cout << "Podaj nazwe drugiego kwadratu:"; cin >> z; cout << "\nWspolrzedna X:"; cin >> x; cout << "\nWspolrzedna Y:"; cin >> y; cout << "dlugosc boku"; cin >> dl; cout << "Utworzony punkt\n"; Kwadrat K2( x, y, dl, z ); K2.drukuj(); }
|
|
pekfos |
» 2013-10-26 14:34:50 Zmień Kwadrat K(); na Kwadrat K; |
|
Tamson Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-10-26 15:01:59 wielkie dzięki za pomoc:) |
|
« 1 » |