[C++] Zakończenie programu po wpisaniu 3 różnych kolejnych liczb
Ostatnio zmodyfikowano 2013-11-22 00:09
Atexor Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-11-20 10:15:33 Witajcie ponownie, wybaczcie że długo nic nie odpisywałem, ale miałem urwanie głowy z tablicami na programowanie i kolokwia (fizyka, analiza).
Buby, nie wiem jakim "młotem ty jesteś" ale mnie nie widziałeś jeszcze w akcji ;). Ogólnie to ucząc się C wspomagam się głównie wikibooks i google... i co popadnie :D. A Co myślisz o "Symfonii C++"? Z chęcią sam wolałbym się uczyć C++ (ew. javy) od czystego C, ale takie mam "wytyczne" i obiektowe mam chyba dopiero na drugim roku.
Myślę, że już rozumiem o co chodzi w pętlach :) W międzyczasie, aby nie zakładać nowego tematu - czemu służy zerowanie tablicy w pętli? Jeżeli zapiszę np. tab[5], to znaczy że mam 0,1,2,3,4. Dowiedziałem się, że jeżeli zapiszę tablicę przed funkcją główną to nie muszę jej zerować. Dlaczego tak się dzieje?
Pozdrawiam ;)
P.S. Bym zapomniał - wytłumaczyły mi ktoś o co chodzi z tym RAND_MAX? Na stronie czelni mam tak napisane i rozumiem tylko do pierwszego wzoru z liczb całkowitych, potem już nie pojmuję skąd co i jak. Gdy pytałem się kolegów, oni też nie wiedzieli http://i.imgur.com/UqlRNIW.jpg |
|
pekfos |
» 2013-11-20 13:23:59 |
|
Atexor Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-11-21 23:31:44 W tym właśnie problem, że akurat m.in. na tej stronie czytałem co to RAND_MAC, ale w tych przypadkach nie potrafię sobie tego wyobrazić (przedziały otwarte, zamknięte itp.) . Rozumiem, że to wartość maksymalna, ale jak to się przekłada na te przedziały, czy "dokładniejsze bity z generatora (?!)".
Wracając zaś do tablicy - nie znalazłem na to odpowiedzi... Wolę raczej wiedzieć skąd to się bierze niż wkuwać na blachę, bo to jest wg. mnie najgorsze co może być... |
|
kynol |
» 2013-11-22 00:09:09 A ja Ci polecam czytanie ksiazek o C badz C++ na mozolne wieczory. Duzo osob mowi ze po co kupowac ksiazke skoro na internecie jest 'kupa' wiedzy, tylko ze calkiem inaczej uczy sie z ksiazki a calkiem inaczej uczy sie z internetu. W ksiazce chociazby Symfoni C++ od samego poczatku masz 'kompana' ktory prowadzi cie przez swiat c++, co oczywiscie jest atutem, poniewaz tlumaczy ci wszystko od dechy do dechy, podajac przyklady, zastosowania itd. Internetem mozna uzupelniac wiedze na temat jezyka programowania, ale ciezko jest pojac niektore kwestie samemu jesli sie jest 'laikiem' w tych sprawach. Dlatego zdecydowanie polecam ci ksiazki :) |
|
1 2 « 3 » |