[c++]Złe działanie kodu, który ma wyświetlić gwiazdki
Ostatnio zmodyfikowano 2013-11-07 14:11
Tym3k Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[c++]Złe działanie kodu, który ma wyświetlić gwiazdki » 2013-11-06 22:26:55
#include <iostream> #include <conio.h>
using namespace std;
int main()
{ int ile; cout << "podaj ile pięter ma mieć piradmida" << endl; cin >> ile; for( int i = 0; i < ile; i++ ) for( int x = 1; x < i + 1; x++ ) cout << "X \n" << x; getch(); return 0; }
Program ma pokazywać X XX XXX XXXX XXXXX a, pokazuje X X X X X for( int i = 0; i < ile; i++ )
for( int x = 1; x < i + 1; x++ ) cout << "X \n" << x;
Tutaj pierwszy FOR, określa mi wiersz, a Drugi dodaje gwiazdki. Nie wiem czemu to nie działa. Błąd chyba jest w tym, że program odbiera funkcje że za każdym razem ma wyświetlić raz w wierszu, ale nie wiem jak zmienić aby dodawał x=x+1 w cout...... |
|
docentpp |
» 2013-11-06 22:58:11 for( int i = 1; i <= ile; i++ ) { for( int x = 1; x < i + 1; x++ ) cout << "X"; cout << endl; }
Przeanalizuj ten kod z swoim i potrenuj różne sposoby wyprowadzania tekstu na ekran. |
|
» 2013-11-07 11:18:08 #include <iostream> #include <conio.h>
using namespace std;
int main() { int ile; cin >> ile; for( int i = 0; i < ile; i++ ) { for( int j = i; j < ile; j++ ) cout << "X"; cout << endl; } getch(); return 0; }
Działa, w takim ustawieniu, lecz nie rozumiem dlaczego nie działa GDY jest takie ustawienie for( int i = 0; i < ile; i++ )
for( int j = i; j < ile; j++ ) { cout << "X"; cout << endl; }
Gdy tak są klamry program działa, ale pokazuje X X X X Dlaczego w tej sytuacji drugi FOR jest źle używany? |
|
maly |
» 2013-11-07 11:42:06 Tak z wszystkimi klamrami wygląda pierwszy kod for( int i = 0; i < ile; i++ ) { for( int j = i; j < ile; j++ ) { cout << "X"; } cout << endl; } A tak ten drugi for( int i = 0; i < ile; i++ ) { for( int j = i; j < ile; j++ ) { cout << "X"; cout << endl; } } Pętla for |
|
» 2013-11-07 13:04:16 #include <iostream> #include <conio.h>
using namespace std;
int main() { int n; cin >> n; for( int i = 0; i < n; i++ ) { for( int j = i; j < n; j++ ) cout << "X"; cout << endl; } getch(); return 0; }
Działał, a teraz nie działa. Nie wiem o co chodzi. Pokazuje XXX XXX XXX XXX |
|
pekfos |
» 2013-11-07 13:21:33 Warunek w drugiej pętli jest zły. |
|
» 2013-11-07 14:04:01 #include <iostream> #include <conio.h>
using namespace std;
int main() { int n; cin >> n; for( int i = 1; i <= n; i++ ) { for( int j = 1; j <= i; j++ ) { cout << "X"; } cout << "endl"; } getch(); return( 0 ); }
zrobiłem tak, nadal pokazuje ****** ****** ****** Wydaje mi się że warunki są teraz na 100% dobrze... |
|
DejaVu |
» 2013-11-07 14:05:26 Skompiluj program...
/edit:
Poza tym wklejasz fałszywy output w stosunku do zamieszczonego kodu (i nie chodzi tu nawet o skompilowanie projektu). |
|
« 1 » 2 |