Prosty kalkulator, lekcja 14
Ostatnio zmodyfikowano 2013-11-09 12:40
pekfos |
» 2013-11-08 10:36:21 Co to jest? to się w ogóle kompiluje?.. |
Powinno. |
|
leon_w |
» 2013-11-08 15:20:47 Może i powinno, może nawet zadziałać, ale niepotrzebne zaśmiecanie kodu. Dla operatora matematycznego zadeklaruj tylko jedną zmienną (np x, nie potrzebna zmienna osbobna dla każdego operatora),nie musisz przypisywać jej żadnej wartości. W SWITCH dajesz tylko nazwę zadeklaowaną do znaku, switch(x). CASE jest chyba dobrze.
Też się dopiero uczę, ale mam nadzieje że dobrze wytłumaczyłem. |
|
ow.verysweet Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-11-08 23:41:43 dzieki za pomoc jeszcze raz!! c: udalo sie, pomyslalem, i dzieki temu tematowi zrozumialem lepiej ta lekcje :)) #include <iostream> using namespace std;
int main() { cout << "Witaj w moim prostym kalkulatorze" << endl; double a; double b; char z; cin.clear(); cin.sync(); cout << "Podaj pierwsza liczbe :" << endl; cin >> a; cin.clear(); cin.sync(); cout << "Podaj druga liczbe :" << endl; cin >> b; cin.clear(); cin.sync(); cout << "Podaj znak ( +, -, *, / )" << endl; cin >> z; switch( z ) { case '+': cout << "a + b =" << a + b << endl; break; case '-': cout << "a - b =" << a - b << endl; break; case '*': cout << "a * b =" << a * b << endl; break; case '/': cout << "a / b =" << a / b << endl; break; default: cout << "przykro mi, powinienes podac odpowiedni znak a nie co innego :))" << endl; break; } cout << "Dzieki za wybranie mojego kalkulatora ziooom" << endl; return 0; }
pozdrawiam :>> |
|
programista17 |
Prosty kalkulator. » 2013-11-09 12:40:29 Oto prosty kod do kalkulatora: #include <iostream> #include <windows.h> #include <conio.h>
using namespace std;
int main() { int a; int b; int c; int x; cout << "-------------------" << endl; cout << " 1 - dodawanie " << emdl; cout << " 2 - odejmowanie " << endl; cout << " 3 - mnożenie " << endl; cout << " 4 - dzielenie " << endl; cout << "-------------------" << endl; cin >> x; if( x == 1 ) { cout << " Podaj a: " << endl; cin >> a; cout << " Podaj b: " << endl; cin >> b; c = a + b; cout << "Wynik to: " << c << endl; } if( x == 2 ) { cout << " Podaj a: " << endl; cin >> a; cout << " Podaj b: " << endl; cin >> b; c = a - b; cout << "Wynik to: " << c << endl; } if( x == 3 ) { cout << " Podaj a: " << endl; cin >> a; cout << " Podaj b: " << endl; cin >> b; c = a * b; cout << "Wynik to: " << c << endl; } if( x == 4 ) { cout << " Podaj a: " << endl; cin >> a; cout << " Podaj b: " << endl; cin >> b; c = a / b; cout << "Wynik to: " << c << endl; } return 0; }
Mam nadzieję, że nie popełniłem żadnych błędów. pozdrawiam ! |
|
1 « 2 » |