dawidrz Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Lekcja 21 losowanie z podanych liczb » 2013-11-11 02:13:15 Witam. W zadaniu 1 z lekcji 21 pojawia się problem w czasie działania programu. Aplikacja ma wylosować 2 liczby z 3 podanych przez użytkownika. Program kompiluje się bez problemu i raz działa dobrze natomiast zdarza się, że czasem wylosuje liczbę całkowicie poza zakresem. #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime> using namespace std;
bool czyWylosowana( int liczba, int t[], int ile ) { if( ile <= 0 ) return false; int licznik = 0; do { if( t[ licznik ] == liczba ) return true; licznik++; } while( licznik < ile ); return false; }
int wczytaj( int t[], int ile ) { cout << "podaj 3 liczby " << endl; int licznik = 0; do { cin >> t[ licznik ]; licznik++; } while( licznik < ile ); }
int losowanie( int liczby[ 3 ] ) { int wylosowana =( rand() % 3 ) + 0; return liczby[ wylosowana ]; }
int main() { srand( time( 0 ) ); int liczby[ 3 ]; int wylosowane[ 2 ]; int licznik = 0; wczytaj( liczby, 3 ); do { int wartosc = losowanie( liczby ); if( czyWylosowana( wartosc, wylosowane, licznik ) == false ) wylosowane[ licznik ] = wartosc; licznik++; } while( licznik < 2 ); licznik = 0; cout << "wylosowano: " << endl; do { cout << wylosowane[ licznik ] << endl; licznik++; } while( licznik < 2 ); return 0; }
|
|
pekfos |
» 2013-11-11 10:11:58 Zwiększasz licznik niezależnie od tego, czy dopisałeś kolejną liczbę do tablicy wylosowanych. Poza tym, podejście do zadania jest złe. |
|
» 2013-11-11 12:07:23 Poprawiłem kod zgodnie z sugestią i pomogło. Jeśli to nie będzie problem to czy mogę prosić o rozwinięcie "złego podejścia do zadania"? Dzięki |
|
pekfos |
» 2013-11-11 12:15:29 Zobacz, co Twój program zrobi, gdy user poda 3 takie same liczby ;) |
|
» 2013-11-11 13:26:38 Miałeś rację, pod tym względem nie sprawdzałem działania. Dodałem jeszcze weryfikację, czy podane wartości są różne. Czy teraz jest lepiej? #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime> using namespace std;
bool czyWylosowana( int liczba, int t[], int ile ) { if( ile <= 0 ) return false; int licznik = 0; do { if( t[ licznik ] == liczba ) return true; licznik++; } while( licznik < ile ); return false; }
bool czyPodana( int podana, int t[], int ile ) { if( ile <= 0 ) return false; int licznik = 0; do { if( t[ licznik ] == podana ) return true; licznik++; } while( licznik < ile ); return false; }
int wczytaj() { int liczba; cin >> liczba; return liczba; }
int losowanie( int liczby[ 3 ] ) { int wylosowana =( rand() % 3 ) + 0; return liczby[ wylosowana ]; }
int main() { srand( time( 0 ) ); int liczby[ 3 ]; int wylosowane[ 2 ]; int licznik = 0; int podana; int wartosc; cout << "podaj 3 rozne liczby" << endl; do { podana = wczytaj(); if( czyPodana( podana, liczby, licznik ) == false ) { liczby[ licznik ] = podana; licznik++; } else; } while( licznik < 3 ); licznik = 0; do { int wartosc = losowanie( liczby ); if( czyWylosowana( wartosc, wylosowane, licznik ) == false ) { wylosowane[ licznik ] = wartosc; licznik++; } } while( licznik < 2 ); licznik = 0; cout << "wylosowano: " << endl; do { cout << wylosowane[ licznik ] << endl; licznik++; } while( licznik < 2 ); return 0; }
|
|
pekfos |
» 2013-11-11 14:21:25 Czym się różnią czyWylosowana() i czyPodana()? |
|
xordi |
» 2013-11-11 15:15:25 Nie wiem czy Ci to pomoże, ja to rozwiązałem w ten sposób (nie wiem czy dobrze zrobiłem - proszę o opinię): (uwaga gotowe rozwiązanie) #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime>
bool czyJest( int losSpr, int tab[], int ileLiczbSpr ) { if( ileLiczbSpr <= 0 ) return false; int i = 0; do { if( tab[ i ] == losSpr ) return true; i++; } while( i < ileLiczbSpr ); return false; }
int wylosujLiczby( int t[], int ileLiczb, int pocz, int koniec ) { int i = 0; int los = 0; int oPocz = koniec - pocz + 1; do { los =(( rand() % oPocz ) + pocz ); if( czyJest( los, t, ileLiczb ) == false ) { t[ i ] = los; i++; } } while( i < ileLiczb ); return 0; }
int wpManual( int t[], int ileLiczb ) { int i = 0; int los = 0; do { std::cout << i + 1 << ".Podaj liczbe: "; std::cin >> los; if( czyJest( los, t, ileLiczb ) == false ) { t[ i ] = los; i++; } else { std::cout << "Powtorzyles liczbe: " << std::endl; } } while( i < ileLiczb ); return 0; }
int wypiszLiczby( int t[], int ileLiczb ) { int i = 0; do { std::cout << "tablica[" << i << "] = " << t[ i ] << std::endl; i++; } while( i < ileLiczb ); return 0; }
int main() { srand( time( NULL ) ); int tablica[ 3 ]; int tymczasowa[ 2 ]; wpManual( tablica, 3 ); wylosujLiczby( tymczasowa, 2, 0, 2 ); int i = 0; std::cout << "Wylosowane liczby to: " << std::endl; do { std::cout << tablica[ tymczasowa[ i ] ] << std::endl; i++; } while( i < 2 ); return 0; }
Stworzyłem tablicę pomocniczą i wylosowałem do niej 2 rekordy z liczb od 0 do 2, a potem użyłem tych rekordów jako indeks dla tablicy z liczbami podanymi przez usera. (Na marginesie, sam dopiero zaczynam, ale gratuluję wszystkim doświadczonym spokoju i cierpliwości, sam dopiero zauważam jak ciężko się analizuje i sprawdza kod napisany przez kogoś innego. Dzięki Wam wszystkim :) ) |
|
» 2013-11-11 16:53:13 Pekfos, oczywiście niczym się nie różnią. Usunąłem zbędną funkcję i podpiąłem obie weryfikacje pod pozostałą funkcję. Xordi, dzięki za Twoją metodę:) w wolnej chwili przeanalizuję sobie Twój kod. |
|
« 1 » |