[C++] Wyświetlanie cyfr od najmniejszej do największej
Ostatnio zmodyfikowano 2013-11-12 17:48
azuv Temat założony przez niniejszego użytkownika  | 
[C++] Wyświetlanie cyfr od najmniejszej do największej » 2013-11-12 17:36:26 Mam napisać program, gdzie po podaniu przez użytkownika trzech liczb, wyświetla je w kolejności od najmniejszej do największej. Do tego muszę stworzyć funkcje minimum i maksimum. Udało mi się zdziałać coś takiego:  #include <iostream> #include <math.h> #include <conio.h>
  using namespace std; int a, b, c;
  float minimum( int x, int y, int z ) {     float min;          if( x < y && x < z )     {         min = x;         return min;     }     else if( y < z )     {         min = y;         return min;     }     else     {         min = z;         return min;     } }
  float maksimum( int x, int y, int z ) {     float max;     if( x > y && x > z )     {         max = x;         return max;     }     else if( y > z )     {         max = y;         return max;     }     else     {         max = z;         return max;     } }
  int main() {     float min, max;          cout << " Podaj trzy rozne liczby " << endl << endl;     cout << "Liczba pierwsza:";     cin >> a;     cout << "Liczba druga:";     cin >> b;     cout << "Liczba trzecia:";     cin >> c;     cout << "Program ulozy liczby w kolejnosci od najmniejszej do najwiekszej" << endl;          min = minimum( a, b, c );     max = maksimum( a, b, c );     cout << min << " " << max;          getch();     return 0; } Jednak nie mogę wpaść na dobry pomysł, w którym program wyświetlałby mi tę środkową liczbę. Próbowałam w taki sposób:  if( min = a && max = b ) {     cout << min << " " << c << " " << max << endl; } else if( min = a && max = c ) {     cout << min << " " << b << " " << max << endl; } else if( min = b && max = a ) {     cout << min << " " << c << " " << max << endl; } else if( min = b && max = c ) {     cout << min << " " << a << " " << max << endl; } else if( min = c && max = a ) {     cout << min << " " << b << " " << max << endl; } else if( min = c && max = b ) {     cout << min << " " << a << " " << max << endl; } else
  Jednak po wstawieniu tego do programu wyświetla mi się błąd: "[Error] Ivalue required as left operand of assignment".  Czy mógłby mi ktoś z tym pomóc i wytłumaczyć, jak to prawidłowo rozwiązać? I skąd się wziął ten błąd?  | 
 | 
Buby  | 
» 2013-11-12 17:46:21 Może dlatego, że zamiast porównać operatorem  == ,  przypisujesz wartości operatorem  = . int main( void ) {               if( min == x && max == y )                         }  | 
 | 
azuv Temat założony przez niniejszego użytkownika  | 
» 2013-11-12 17:48:56 Dziękuję serdecznie, już wszystko działa : )   | 
 | 
|  « 1 »  |