GUI (menu)
Ostatnio zmodyfikowano 2008-05-04 19:29
Ju1ian Temat założony przez niniejszego użytkownika |
GUI (menu) » 2008-05-03 10:54:22 No właśnie zastanawiałem się, jak stworzyć menu... Wymyśliłem sobie taki oto kod: while( TRUE ) { if( mx < przycisk_x && mx > przycisk_x + przycisk->w && my > przycisk_y && my < przycisk_y + przycisk->h && mb == 1 ) { break; } } [...]
masked_blit( przycisk, bufor, 0, 0, przycisk_x, przycisk_y, przycisk->w, przycisk->h );
To wogóle nie działa, tylko wyświetla się nicość na ekranie ;/ Czy można to zrobić jakoś inaczej? To jest do mojej gry, pewnie Piotr pamięta (ta platformówka) ;). |
|
DejaVu |
» 2008-05-03 13:17:40 for(;; ) { if(...) { if(...) { break; uruchomGre(); } } } Kod funkcji uruchomGre(): void uruchomGre() { int zycia = 3; for(;; ) { if( zycia == 0 ) break; } }
|
|
» 2008-05-03 13:19:30 Ok, ale czy dobrze zrobiłem sprawdzanie, czy myszka jest w polu przycisku? Wyświetlenie wszystkich grafik musi być w tym samym miejscu, więc o to też się pytam (a nie może być w pętli nieskończonej). |
|
DejaVu |
» 2008-05-03 13:25:46 if( mx >= przycisk_x && mx <= przycisk_x + przycisk->w && my >= przycisk_y && my <= przycisk_y + przycisk->h && mb == 1 ) { } Co do grafiki, to musi być ona wyświetlana w nieskończonej pętli jeśli ma animację, a jeśli jest statyczna i widać myszkę to ewentualnie można ją wyświetlić przed wejściem do pętli (choć i tak wydaje mi się niezbyt trafionym rozwiązaniem wyciągać to przed wejściem w pętlę). |
|
» 2008-05-03 13:34:03 Ale jak ja mam to zrobić jeśli wszystkie deklaracje zmiennych mam w Main? I wszystkie instalacje ;/ |
|
DejaVu |
» 2008-05-03 15:21:36 Podziel kod na funkcje :) Rozbudowywanie wszystkiego w jednym kawałku kodu nie jest dobre, bo w pewnym momencie dojdziesz do takiego punktu krytycznego, że nie będziesz pewien co zmieniasz. |
|
» 2008-05-04 19:29:05 Ok zrobię to, ale jak to przebudować żeby działało xD Bo za cholerę nie mogę ;P |
|
« 1 » |