Usuwanie z tablic małych liter i przesuwanie puste pole w prawo.Drukowanie tablic.
Ostatnio zmodyfikowano 2013-11-17 12:19
Weronika135 Temat założony przez niniejszego użytkownika  | 
Usuwanie z tablic małych liter i przesuwanie puste pole w prawo.Drukowanie tablic. » 2013-11-16 18:38:41 Mam za zadanie wczytać znaki do tablicy a[N] (N- stała), po czym usunąć z niej małe litery, dosuwając po każdym usunięciu pozostałe znaki w prawo, a na zwolnione miejsce na początku tablicy wpisując znak Z, gdzie Z – stała. Wydrukować tablicę przed i po tej operacji. Mój program to  #include <iostream> #include <cstring> #include <cctype>
  using namespace std;
  int main() {     const int N = 10;     const char c = 'Z';     char a[ N ];     int j;     int i;     for( i = 0; i < N; i++ ) {         cin >> a[ i ]; }     cout << a[ i ] << endl;               for( j = N - 1; j > 0; j-- )     { if( a[ j ] = 'a' )              a[ j ] = a[ j - 1 ]; }     a[ 0 ] = c;               cout << a[ j ] << endl;                    return 0; }
  Po wpisaniu N liczb wyświetla mi się: Z Z Nie mam pojęcia gdzie popełniam błąd  | 
 | 
Matej  | 
» 2013-11-16 19:00:49 cout << a[ i ] << endl; Tak tablicy nie wyświetlasz tylko index 10 cout << a[ j ] << endl; Tak tablicy nie wyświetlasz tylko index 0 if( a[ j ] = 'a' = to operator przypisania, porównania będzie ==  | 
 | 
Weronika135 Temat założony przez niniejszego użytkownika  | 
» 2013-11-16 22:48:18 A jak mam wyświetlić tablicę?  | 
 | 
pekfos  | 
» 2013-11-17 12:19:16 Pętlą.  | 
 | 
|  « 1 »  |