mateuszq Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-11-20 19:42:51 ale przeciez ja wprowadzam wielkość tablicy w funkcji main jako zmienna "liczba" następnie jest wywoływana funkcja "litery(liczba)" czyli teoretycznie wielkosc jest znana..wiec jak to jest? |
|
pekfos |
» 2013-11-20 19:47:06 Rozmiar tablicy musi być znany w czasie kompilacji. |
|
|
» 2013-11-20 19:53:08 dobra rozumiem juz o co chodzi ale teraz pojawia sie kolejny problem, przeciez nie moge podac rozmiaru tablicy bo przeciez nie wiem jaki on bedzie, o to chodzi ze mam podac jej rozmiar po uruchomieniu, juz sie pogubilem jak to pogodzic wszystko? |
|
pekfos |
» 2013-11-20 19:54:15 Ustawiłeś limit, nie przekażesz do funkcji wartości większej niż 100, więc podaj 100. |
|
» 2013-11-20 19:58:17 dobra czyli mam rozumiec ze w przypadku gdy po uruchomieniu programu podam ze chce wprowadzic np 20 elementow to pozostale 80 elementow jest traktowane tak jakby ich nie było wcale tak? |
|
pekfos |
» 2013-11-20 20:04:34 Pozostałe 80 elementów nie będzie używane. |
|
» 2013-11-20 20:06:29 okej wielkie dzieki. Będe w takim razie poprawiał program i próbował dalej. |
|
» 2013-11-21 09:13:55 poprawiłem moj program i uzylem jednak innego programu ale dzialajacego na tej samej zasadzie (opisywalem go w innym temacie). program przypisuje do jednej tablicy wszystkie litery, do drugiej same samogloski a do trzeciej same spolgloski. Wszystko mi sie prawie zgadza tylko w petli (for) przy warunku (if(znak==samogloska[h])) mam taki problem ze break przerywa mi petle po sprawdzeniu tylko pierwszego elementu z tablicy samoglosek czyli w tym przypadku samogloski (e) dalej nie sprawdza. Wiem w czym jest probem ale nie wiem jak to przeksztalcic aby przeszukiwalo cala tablice, jak to zrobic? #include<iostream> #include<conio.h>
using namespace std;
int main() { char tablica[ 100 ], poj[ 100 ], podw[ 100 ], znak; char samogloski[ 7 ] = { 'e', 'y', 'i', 'j', 'a', 'u', 'o' }; int ile, l1 = 0, l2 = 0, n1 = 0, n2 = 0; cout << "Podaj ile elementow ma miec tablica: "; cin >> ile; for( int i = 0; i < ile; i++ ) { cout << "Podaj znak " << i << ": "; cin >> znak; tablica[ i ] = znak; for( int h = 0; h < 7; h++ ) { if( znak == samogloski[ h ] ) { poj[ n1 ] = znak; n1 += 1; l1 += 1; break; } else { podw[ n2 ] = znak; n2 += 1; l2 += 1; break; } } } cout << endl; for( int k = 0; k < ile; k++ ) { cout << tablica[ k ] << "\t"; } cout << endl; for( int j = 0; j < l1; j++ ) { cout << poj[ j ] << "\t"; } cout << endl; for( int l = 0; l < l2; l++ ) { cout << podw[ l ] << "\t"; } getch(); return 0; }
|
|
1 « 2 » 3 4 |