Usunięcie zawartości folderu, bez znania nazw plików znajdujących się w nim
Ostatnio zmodyfikowano 2013-11-23 17:39
Zdziwiony Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Usunięcie zawartości folderu, bez znania nazw plików znajdujących się w nim » 2013-11-23 14:36:51 Witam. Tak jak w temacie, czy można coś takiego w C++ zrobić ? Wiem, że można usuwać pliki pojedynczo, ale trzeba znać ich nazwę i dokładną lokalizację. Czy istnieje możliwość usunięcia zawartości folderu (bez wiedzy o jego zawartości) np. w %appdata%\\przykładowy folder\\ ?
Pozdrawiam. |
|
pekfos |
» 2013-11-23 14:50:33 RemoveDirectory(). |
|
» 2013-11-23 14:56:02 A mógłbym poprosić o jakiś mały przykładzik jak tego używać ;) Bo w necie znalazłem tylko taki artykuł : http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/aa365488%28v=vs.85%29.aspx
Niestety po angielsku (z tym u mnie cienko) i do tego bez żadnego przykładu ;/ |
|
pekfos |
» 2013-11-23 15:00:20 |
|
kubek3898 |
» 2013-11-23 15:01:23 To użyj tłumacza... nie wiem jak chcesz programować nie znając angielskiego. Pisze jak byk, że funkcja jako parametr przyjmuje ścieżkę do katalogu a jako rezultat zwraca typ BOOL - wartość niezerowa czyli sukces lub wartość 0 czyli błąd.
@up
Szybszy.
@down
Z takim podejściem - powodzenia. |
|
» 2013-11-23 15:02:01 Młody jestem jeszcze się nauczę :P A jeśli chodzi o google tłumacza to mam z nim przykre doświadczenia :P potrafi takie cuda wymyślić :) EDIT: @up @down
Z takim podejściem - powodzenia. |
Angielskiego uczę się od 2 lat mając po 2 lekcje w tygodniu u pani kładącej nacisk na czasy i gramatykę słówek prawie wcale nam do nauki nie daje, więc za dużo się w taki sposób nauczyć nie mogę... A wracając do tematu to zrobiłem coś takiego: #include <windows.h>
int main() { BOOL WINAPI RemoveDirectory( _In_ LPCTSTR C:\\ Nowyfolder ); }
Nie działa... czy może dlatego, że ten kod może zostać wykonany tylko "w okienku" ? mingw32-g++.exe -I"C:\Program Files (x86)\CodeBlocks\SFML-2.1\include" -c C:\Users\Łukasz\Desktop\usuwanie.cpp -o C:\Users\Łukasz\Desktop\usuwanie.o C:\Users\Łukasz\Desktop\usuwanie.cpp:5:1: error: stray '\' in program C:\Users\Łukasz\Desktop\usuwanie.cpp:5:1: error: stray '\' in program C:\Users\Łukasz\Desktop\usuwanie.cpp: In function 'int main()': C:\Users\Łukasz\Desktop\usuwanie.cpp:5:30: warning: '__stdcall__' attribute only applies to function types [-Wattributes] C:\Users\Łukasz\Desktop\usuwanie.cpp:5:30: error: '_In_' was not declared in this scope Process terminated with status 1 (0 minutes, 0 seconds) 3 errors, 1 warnings (0 minutes, 0 seconds)
Z logu wynika, że nie zadeklarowałem _In_ czyli to jest jakaś zmienna, czy co ? |
|
pekfos |
» 2013-11-23 15:14:42 |
|
» 2013-11-23 15:20:03 Dzięki za linka.
Zadam teraz pytanie z czystej ciekawości... bo ta funkcja, którą mi podałeś to część WinAPI, a czy istnieje jakaś inna funkcja, która wykonuje to samo, ale nie należy do WinAPI tylko jakiejś innej biblioteki c++ ? |
|
« 1 » 2 3 |