Usunięcie zawartości folderu, bez znania nazw plików znajdujących się w nim
Ostatnio zmodyfikowano 2013-11-23 17:39
pekfos |
» 2013-11-23 15:33:56 Istnieją inne rozwiązania. Do tego wystarczy RemoveDirectory() lub SHFileOperation(). |
|
Zdziwiony Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-11-23 15:37:49 Jeśli chodzi o SHFileOperation() to znalazłem coś takiego: http://psi.zawidz.pl/psi/kurs/porady/files20.html ale tutaj wyraźnie widać, że w kodzie jest podawana dokładna ścieżka do danego pliku, więc nie zostanie usunięty cały folder ;/
|
|
pekfos |
» 2013-11-23 15:40:18 SHFileOperation() pozwala usuwać także katalogi (wraz z zawartością). Musisz tylko podać inne dane. |
|
» 2013-11-23 15:42:34 Czyli przykładowo, jak w tej linijce dam coś takiego: fos.pTo = "c:\\moje dokumenty\\0"; to zostanie usunięta zawartość całego katalogu ? |
|
pekfos |
» 2013-11-23 15:45:53 Nie. Żeby usunąć wszystkie elementy katalogu, jako nazwy pliku użyj gwiazdki i string zakończ podwójnym nullem. Jeśli reszta struktury jest dobrze ustawiona, to powinno działać. |
|
» 2013-11-23 15:53:47 Coś takiego ? #include <windows.h> #include <shellapi.h>
int main() { void __fastcall TForm1::Button1Click( TObject * Sender ) { SHFILEOPSTRUCT fos; fos.hwnd = Handle; fos.wFunc = FO_DELETE; fos.pFrom = "c:\\Nowyfolder\\*\00"; fos.fFlags = 0; SHFileOperation( & fos ); } return 0; }
Jeśli jest dobrze, to poproszę o podpowiedź co tu zadeklarować na początku ;d, bo w tej formie to wątpię, żeby się skomplinowało.... |
|
Monika90 |
» 2013-11-23 16:34:09 Programowanie nie może polegać na bezmyślnym przepisywaniu fragmentów kodu, wprowadzaniu w nich przypadkowych zmian i liczeniu na to, że będzie działać. W C++ definicja funkcji nie może się znajdować w innej definicji funkcji. Radzę ci przeczytać rozdział pod tytułem "Funkcje dla początkujących" w jakimś podręczniku C++. |
|
» 2013-11-23 17:06:22 Tak wiem... i dlatego zacząłem czytać od nowa kurs c++... ale jak chce sobie jakiś programik napisaż nachodzi mnie myśl... hmm... ciekawe jak zrobić to (coś tam) no i zaczynam szperać w necie szukać funkcji bez posiadania jakiś tam podstaw na temat danego zagadnienia... (i tu chyba leży mój problem :P ) |
|
1 « 2 » 3 |