[C++] Kolejka priorytetowa - system firmy kurierskiej
Ostatnio zmodyfikowano 2013-11-25 21:01
zlotylesk Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++] Kolejka priorytetowa - system firmy kurierskiej » 2013-11-25 20:27:34 Witam wszystkich,
otóż postawiono przed nami zadanie napisania systemu firmy kurierskiej z wykorzystaniem kolejek priorytetowych. Szczerze mówiąc nie za bardzo mam pomysł jak to ruszyć od strony technicznej ale jeden z moich pomysłów nie daje mi spokoju...
Czy da się zapisać parę liczb do konterenra (<vector>)?
Chciałbym zapisać id paczki oraz jej priorytet. Bardzo proszę o odpowiedzi, a jeszcze bardziej jeśli ktoś wie mniej więcej jak to zrobić i wie, że w złym kierunku idę ;)
pozdrawiam |
|
DejaVu |
» 2013-11-25 20:31:18 |
|
Buby |
» 2013-11-25 20:33:54 Możesz zapisać dwie liczby jako elementy struktury np: #include <vector>
struct StrukturaPaczki { int liczba; int liczba2; };
int main( void ) { std::vector < StrukturaPaczki > Paczka; StrukturaPaczki PaczkaPomocnicza; PaczkaPomocnicza.liczba = PaczkaPomoocnicza.liczba2 = Paczka.push_back( PaczkaPomocnicza ); } To tylko prosty przykład jak upakować dane do vectora. |
|
zlotylesk Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-11-25 20:58:13 Rzeczywiście działa i dzięki Ci wielkie Buby!
Tylko teraz pytanie, jak sądzicie co powinienem zrobić by rozwiązać ten problem z systemem firmy kurierskiej. Nie chodzi mi o rozwiązanie tego problemu za mnie tylko o takie rady w fazie koncepcji :) W sumie muszę zrobić tylko dodawanie nowego kuriera, przekazywanie paczek jak jakiś kurier wypadnie z obiegu, no i dodawanie paczki z określonym id i priorytetem.
I teraz tak... na pewno będą klasy Kurier i Paczka. Każdy kurier musi mieć jakieś id itp itd i do tego kolejkę priorytetową paczek. Paczki zrobić kolejką priorytetową jak tutaj Buby pokazał na strukturach? czy jak... brakuje mi wyobraźni jak to ma działać
|
|
DejaVu |
» 2013-11-25 21:01:49 Zadawaj pytania techniczne, a nie problemy ogólne dot. projektowania systemu kurierskiego. Jeden temat = jeden problem. Jak nie wiesz jak zaprojektować program to rozwijaj go iteracyjnie, tj. pisz to co wiesz, że ma być, a potem dokładaj to co uznasz, że brakuje. |
|
« 1 » |