[Visual C++] Tworzenie aplikacji okienkowych (Qt, MFC, .NET)
Ostatnio zmodyfikowano 2013-11-28 14:26
CodeFun Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Visual C++] Tworzenie aplikacji okienkowych (Qt, MFC, .NET) » 2013-11-27 13:08:42 Witam Dotychczas korzystałem z bibliotek Qt. Tam pisanie aplikacji okienkowej było dla mnie przejrzyste, logiczne. W Visual C++ z tego co widzę korzysta się z platformy NET dodatkowo nie za bardzo czuję potrzeby definicji klas typu. ref class Trochę o tym poczytałem, że to klasa, umieszczana na stercie i można się do niej odnosić przez referencje. Jest jeszcze parę innych nowości jak zauważyłem. Chciałem zapytać czy można jakoś VC++ skonfigurować, aby działał na podstawowej składni C++ ? |
|
kubawal |
» 2013-11-27 14:41:36 Działa - wystarczy, że wybierzesz projekt C++ (Empty Project) Wszystko co ma w nazwie CLR, można wywalić do kosza :) |
|
» 2013-11-27 16:20:07 Pomożesz mi z tym ruszyć ? Bo przez te zagnieżdżenia klasy w klasie normalnie... Na samym początku chce stworzyć puste okno. Nie wiem jakie biblioteki dołączyć w nagłówkach, ale chyba nic bo MSDN to jakaś baba w babie. Intuicyjnie wiem, że należy dziedziczyć po klasie, która jest odpowiedzialna za sam formularz. Będzie to zagnieżdżona klasa Form w klasie. System::Windows::Forms::Form Nie wiem co "includować", żeby biblioteka System była widziana. Poniższy kod wywala oczywiście z milion błędów. więc tak main() #include "Formularz.h"
main() { System::Windows::FormsApplication::EnableVisualStyles(); System::Windows::FormsApplication::SetCompatibleTextRenderingDefault( false ); System::Windows::FormsApplication::Run( new Formularz() ); }
Formularz.h class Formularz : public System::Windows::Forms::Form { public: Formularz( void ); virtual ~Formularz( void ); }; Formularz.cpp #include "Formularz.h"
Formularz::Formularz( void ) { }
Formularz::~Formularz( void ) { }
|
|
DejaVu |
» 2013-11-27 16:36:27 Jak chcesz stworzyć aplikację okienkową to użyj do tego C#. C++ jest kulawy do tego. Visual C++ posiada bibliotekę MFC do tworzenia aplikacji okienkowych, ale ona jest nieporównywalnie trudniejsza niż utworzenie aplikacji w [Qt, C++] czy też C#. |
|
» 2013-11-28 08:03:12 Rozumiem. Czyli najlepiej będzie skombinować np: Visual Studio 2013 (Visual Studio 12) i zacząć szkolić się w C# ? Swoją drogą, mam pytanie powiązane, ale natury komercyjnej. Czy warto znać dobrze QT szukając pracy na rynku czy raczej lepiej się skupić na C# i obsłudze VS ? Wiadomo, że wszystko jest dodatkowym atutem, ale na czym teraz będzie mi lepiej się skupić ? |
|
DejaVu |
» 2013-11-28 14:12:01 Popatrz na ogłoszenia. Qt jest mile widziany na rynku C++, C# stanowi również spory procent rynku, więc także dobrze go znać.
PS. Jeden temat = jeden problem. |
|
» 2013-11-28 14:26:00 Ok dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Z tym pytaniem "komercyjnym" to było między wierszami :) Właśnie instaluje VS Express 2013 i będę się powoli wdrażał w C#. |
|
« 1 » |