Instalacja Allegro v5 problem...
Ostatnio zmodyfikowano 2013-12-04 18:07
pekfos |
» 2013-12-04 17:05:52 |
|
Zdziwiony Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-12-04 17:19:27 Wszystko zrobiłem jak tam napisano, tylko nie wiem jakie nazwy mają być tu: sfml-audio sfml-graphics sfml-main sfml-network sfml-system sfml-window |
Resztę skonfigurowałem tak jak tam i dalej się sypie ;/ Co zamiast SFML wpisać ? Może to naprawi problem... PS: Wcześniej próbowałem też skonfigurować SFML-a, ale po komplinacji przykładowego kodu i wrzuceniu do folderu z *.exe, wywalało jakiś błąd... związany z plikami *.dll... ponieważ nie miałem siły się z tym męczyć to sobie darowałem :P Ale nie chcę z Allegro powtarzać tej historii :P |
|
pekfos |
» 2013-12-04 17:36:29 Podaj tam nazwę pliku biblioteki. |
|
» 2013-12-04 17:44:11 Podałem nazwę allegro Efekt: mingw32-g++.exe -I"C:\Program Files (x86)\CodeBlocks\allegro-5.0.10-mingw-4.7.0\include" -c C:\Users\Łukasz\Desktop\test\main.cpp -o C:\Users\Łukasz\Desktop\test\main.o mingw32-g++.exe -L"C:\Program Files (x86)\CodeBlocks\allegro-5.0.10-mingw-4.7.0\lib" -o C:\Users\Łukasz\Desktop\test\main.exe C:\Users\Łukasz\Desktop\test\main.o -lallegro-audio -lallegro-graphics -lallegro-main -lallegro-network -lallegro-system -lallegro-window c:/program files (x86)/codeblocks/mingw/bin/../lib/gcc/mingw32/4.7.1/../../../../mingw32/bin/ld.exe: cannot find -lallegro-audio c:/program files (x86)/codeblocks/mingw/bin/../lib/gcc/mingw32/4.7.1/../../../../mingw32/bin/ld.exe: cannot find -lallegro-graphics c:/program files (x86)/codeblocks/mingw/bin/../lib/gcc/mingw32/4.7.1/../../../../mingw32/bin/ld.exe: cannot find -lallegro-main c:/program files (x86)/codeblocks/mingw/bin/../lib/gcc/mingw32/4.7.1/../../../../mingw32/bin/ld.exe: cannot find -lallegro-network c:/program files (x86)/codeblocks/mingw/bin/../lib/gcc/mingw32/4.7.1/../../../../mingw32/bin/ld.exe: cannot find -lallegro-system c:/program files (x86)/codeblocks/mingw/bin/../lib/gcc/mingw32/4.7.1/../../../../mingw32/bin/ld.exe: cannot find -lallegro-window collect2.exe: error: ld returned 1 exit status Process terminated with status 1 (0 minutes, 0 seconds) 6 errors, 0 warnings (0 minutes, 0 seconds) Przy okazji zapytam... :) Co jest lepsze do nauki SDL, SFML, czy Allegro 5 ? Które jest prostsze, i lepsze do nauki na początek ? A odnośnie tematu... to nie mam pojęcia jak nazwać to allegro... próbowałem różne nazwy z cyfrą 5 itp.... a efekt taki sam ;/ |
|
SeaMonster131 |
» 2013-12-04 17:50:08 Nie możesz po prostu poszukać tutoriala odnośnie instalacji Allegro5? Albo chociaż spójrz jakie masz tam pliki i wpisz dokładnie takie same nazwy. |
|
pekfos |
» 2013-12-04 17:50:41 .. A próbowałeś może poszukać tego pliku? Poza tym masz zmienić całe nazwy, a nie fragmenty.. |
|
RazzorFlame |
» 2013-12-04 17:57:17 Co jest lepsze do nauki SDL, SFML, czy Allegro 5 ? |
Pod względem wydajności raczej SFML, potem Allegro a na końcu SDL (nie wiem jak w tej nowszej wersji ale wcześniej nie było to zbyt szybkie). Kolejną rzeczą jest to że SFML raczej jest przeznaczone dla tych którzy programują w C++ bo jest profesjonalnie opakowane w klasy. Allegro i SDL są pisane w C więc żadnych klas tutaj nie ma co czasem utrudnia programowanie. Zależy to też od osoby bo jak się domyślam SeaMonster131 zaraz zacznie mnie krytykować że Allegro jest dużo lepsze :D |
|
» 2013-12-04 18:07:32 Dla innych czytających ten topic Dla Allegro w wersji 5 należy dać takie ustawienie linkera: allegro-5.0.10-monolith-mt I to naprawia sprawe :D Program się skomplinował i zadziałał jak należy więc problem rozwiązany :) Ale proszę nie zamykać tematu, bo chcę jeszcze usłyszeć opinie innych o SFML, SDL i Allegro 5 (chyba, że mam założyć nowy topic ? :) ) |
|
1 « 2 » |