Złe obliczanie.
Ostatnio zmodyfikowano 2013-12-08 00:56
nadal1 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Złe obliczanie. » 2013-12-08 00:35:00 Witam! Pisałem program i natknąłem się na coś dziwnego... Żeby zobrazować problem napisałem poniższy program... while( rt = 2 ) { f =( x *( x / 2 ) * 10 ) / 5; cout << endl << "x=" << x << endl << "f(x)=(x*(x/2)*10)/5= " << f << endl; x++; cin >> rt; }
Problemem nie jest to że po wpisaniu 2 petla się nie konczy (nie wiem dlaczego). Problem jest w tym że program podaje nie właściwe wyniki. http:imageshack.usscaledlanding10jfos.png. W tej tabeli pokazane są wyniki po lewej (prawidłowe) obliczone przez openofice a po lewej podane przez ten program. Co drugi wynik jest poprawny. Nie mam pojęcia dlaczego tak jest. Czy ktoś ma pojęcie o co w tym chodzi? |
|
Mitu |
» 2013-12-08 00:47:44 rt = 2 // to jest przypisanie rt == 2 // to jest przyrównanie |
|
nadal1 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-12-08 00:56:24 racja... ale to nie ma żadnego znaczenia... wykonałem kilka eksperymentów i... zmiana zmiennych z int na float zadzialala... (jestem początkującym programista) faktycznie przy x niepazystym wewnatrz dzialania wychodzi ułamek, to wiele tłumaczy... sory za zasmiecenie forum.. |
|
« 1 » |