Pętle Do ... While
Ostatnio zmodyfikowano 2013-12-14 09:50
Shoopen Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Pętle Do ... While » 2013-12-13 21:55:45 Cześć, zacząłem wasz kurs c++ i utknąłem na jednym z zadań domowych - Pseudolosowe liczby całkowite :) Problem: Gdy wpisuję liczbę program od razu się zamyka. Wydaje mi się, że to wina pętli. #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime> int main() { srand( time( NULL ) ); int WpisanaLiczba; int WylosowanaLiczba =( rand() % 999 ) + 1; do { std::cin >> WpisanaLiczba; if( WpisanaLiczba > WylosowanaLiczba ) { std::cout << "Za duzo!" << std::endl; } if( WpisanaLiczba < WylosowanaLiczba ) { std::cout << "Za malo!" << std::endl; } if( WpisanaLiczba == WylosowanaLiczba ) { std::cout << "Idealnie!" << std::endl; } } while( WpisanaLiczba == WylosowanaLiczba ); return 0; }
Z góry dzięki za pomoc :) |
|
dambo |
» 2013-12-13 22:12:10 w warunku while powinno by "!=" musi być równa, aby z niej wyjść, a różna, aby w niej zostać |
|
Regis |
» 2013-12-13 22:24:12 Gdy wpiszesz std::cin >> WpisanaLiczba; przed instrukcją return, to zatrzymasz program(do czasu wpisania jakiejś liczby i naciśnięcia klawisza ENTER) |
|
Shoopen Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-12-14 09:50:03 Wielkie dzięki panowie. Wszystko działa jak należy, teraz wiem jak działa pętla Do ... While Pozdrawiam |
|
« 1 » |