[SFML] Problem z uruchomieniem podstawowej testowej aplikacji
Ostatnio zmodyfikowano 2013-12-22 21:35
giersz2 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[SFML] Problem z uruchomieniem podstawowej testowej aplikacji » 2013-12-22 02:25:19 Korzystam z środowiska Cod::Blocks. Skonfigurowałem je według poradnika na tej stronie. Próbuję uruchomić kod testowy z tej strony: #include <SFML/Graphics.hpp> #include <cmath>
int main() { sf::RenderWindow okno( sf::VideoMode( 320, 240 ), "Kurs SFML 2.0 - http://cpp0x.pl" ); sf::Clock stoper; while( okno.isOpen() ) { sf::Event event; while( okno.pollEvent( event ) ) { if( event.type == sf::Event::Closed ) okno.close(); } okno.clear(); sf::CircleShape ksztalt( std::sin( stoper.getElapsedTime().asSeconds() ) * okno.getSize().y / 8 + okno.getSize().y / 4 ); ksztalt.setOrigin( sf::Vector2f( ksztalt.getRadius(), ksztalt.getRadius() ) ); ksztalt.setPosition( okno.getSize().x / 2.0f, okno.getSize().y / 2.0f ); ksztalt.setFillColor( sf::Color::Yellow ); okno.draw( ksztalt ); okno.display(); } return 0; }
Po paru poprawkach w konfiguracji, próbowaniu różnych wersji biblioteki (W końcu zadziałało dla wersji GCC 4.7 TDM (SJLJ) - 32 bits. Dla innych były błędy w linkowaniu lub z .dll-kami) w końcu udało mi się uruchomić aplikacji ale od razu pojawiło się okienko z tytułem "Call stack", a wnim 3 linie z błędami: #0 6E182A9E sf::Window::Window(this=0x0) (D:\developpement\sfml\sfml\src\SFML\Window\Window.cpp:48) #1 68ED62E1 sf::RenderWindow::RenderWindow(this=0x0, mode=..., title=..., style=2686700, settings=...) (D:\developpement\sfml\sfml\src\SFML\Graphics\RenderWindow.cpp:42) #2 00401513 main() (E:\projekty\test\SFML test 1\main.cpp:6) Nie wiem czym to jest spowodowane i proszę o pomoc. Nie posiadam partycji o symbolu 'D' mimo że pojawia się ona w tych błędach. Wersja kompilatora: C:\Users\xxxxxxx>g++ --version g++ (GCC) 4.4.0 Copyright (C) 2009 Free Software Foundation, Inc. This is free software; see the source for copying conditions. There is NO warranty; not even for MERCHANTABILITY or FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE.
Jednak nie jestem pewien czy akurat z tej korzysta środowisko. Wiem że mam na dysku co najmniej 2 kompilatory. |
|
MrPoxipol |
» 2013-12-22 12:17:13 Używasz starego kompilatora..do bibliotek skompilowanych pod 4.7 (a masz 4.4)..widać to zresztą po logach przez Ciebie dostarczonych. Piszesz, że posiadasz 2 kompilatory na dysku. Odnajdź ten 4.7 i ustaw do niego ścieżkę w Code::Blocks lub ewentualnie skompiluj biblioteki pod 4.4.
// No chyba, że posiadasz 4.8.x, to tutaj też musisz skompilować ze źródeł. |
|
polkom21 |
» 2013-12-22 21:35:13 Najlepiej zawsze skompilować sobie źródła bo wtedy jesteśmy pewni, że nie będzie żadnego problemu z winy kompilatora. |
|
« 1 » |