matiko101 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
LOGO- język w gimnazjum(opinie) » 2013-12-22 14:08:43 Witam, Aktualnie chodzę do 2 klasy gimnazjum i dowiedziałem się, że mamy w programie nauczania jeżyk LOGO. Wcześniej o tym słyszałem, ale myślałem, że takie rzeczy są w podstawówce. Jaka jest wasza opinia na ten temat ? Czy jest to dobre "wejście" w świat programistyczny dla osób, które nigdy nie miały styczności z żadnym jeżykiem ? Czy to jest potrzebne dla osób, które miały już styczność lub piszą aktualnie w jakimś języku ? Może ktoś wie jak wyglądają takie lekcje ? Wydaję mi się śmieszna nauka tak ograniczonego języka, który nie dość, że służy do rysowania żółwiem to jeszcze ma POLSKIE "komendy", które tylko utrudnią pisanie w każdym innym używanym języku jak delphi,python czy C++. Według mnie nie jest to "język" tylko aplikacja służąca do rysowania żółwiem wydając mu polecenia. Rozpiszcie się co myślicie o LOGO i czy mam obowiązek nauki tego języka czy mogę zrezygnować z pisania w nim i pokazać na "zaliczenie" jakiś program typu "kółko i krzyżyk" w C++ ?
|
|
MrPoxipol |
» 2013-12-22 15:10:18 | Czy jest to dobre "wejście" w świat programistyczny dla osób, które nigdy nie miały styczności z żadnym jeżykiem ? |
Tak. | Czy to jest potrzebne dla osób, które miały już styczność lub piszą aktualnie w jakimś języku ? |
Jest potrzebne do konkursów (niestety). | Może ktoś wie jak wyglądają takie lekcje ? |
Normalnie. Pierwsze podstawowe rzeczy, bez których nie da się objeść, a później rysowanie procedurami jakiś tam figur, po czym wykorzystywanie zdobytej wiedzy do tworzenia niestandardowych figur (tj. obrazków). | Wydaję mi się śmieszna nauka tak ograniczonego języka, który nie dość, że służy do rysowania żółwiem to jeszcze ma POLSKIE "komendy", które tylko utrudnią pisanie w każdym innym używanym języku jak delphi,python czy C++. |
Ale wydaje mi się, że takie właśnie nazewnictwo pomaga początkującym zrozumieć o co biega, a rysowanie żółwiem ma obrazować wyniki. A, logo nie ma polskich komend..jak chcesz to możesz sobie używać angielskiej wersji. | to jeszcze ma POLSKIE "komendy", które tylko utrudnią pisanie w każdym innym używanym języku jak delphi,python czy C++ |
Dlaczego utrudniają? Logo logiem, python pythonem, scala scalą, a brainfu*k brainfuckiem.. | Według mnie nie jest to "język" tylko aplikacja służąca do rysowania żółwiem wydając mu polecenia. |
A Python? (każdy z języków interpretowanych) Jakbyś nie wiedział, to ta nazwana przez Ciebie aplikacja zwie się interpreterem. | Rozpiszcie się co myślicie o LOGO i czy mam obowiązek nauki tego języka czy mogę zrezygnować z pisania w nim i pokazać na "zaliczenie" jakiś program typu "kółko i krzyżyk" w C++ ? |
Masz obowiązek jeśli jest w planie nauczania. Grę to możesz pokazać do pochwalenia się nauczycielowi (ale czy na prawdę jest czym?). @down, Fakt, wybacz :> |
|
m4tx |
» 2013-12-22 15:13:06 | A Java? Python? (każdy z języków interpretowanych) |
Co ma wspólnego Java z Pythonem? I co ma wspólnego z Logo? Python - owszem, język skryptowy. Ale Java tak niezbyt... |
|
Parapet |
» 2013-12-22 15:21:00 Miałem ten "język" w piątej klasie szkoły podstawowej. Aktualnie chodzę do I klasy gimnazjum i na kółku informatycznym zaczniemy uczyć się C++ podkreśle w I klasie gimnazjum a wy II klasa i macie "język LOGO" to dziwna sprawa. |
|
» 2013-12-22 15:23:53 Jeszcze nie mamy. Mamy mieć ;) My nie mamy kółka informatycznego zajmującego się programowaniem :(
|
|
MrPoxipol |
» 2013-12-22 15:27:59 | My nie mamy kółka informatycznego zajmującego się programowaniem :( |
I raczej nie będziecie mieli :P U mnie w podstawówce był Word, Paint i PowerPoint, a w gimnazjum Paint (tak, to nie żart), Excel, metody przedstawiania algorytmów, LOGO i w 3. przez kilka miesięcy HTML (tylko nie myśl, że po takich lekcjach napiszesz własną stronę :P czyt. używanie przestarzałych tagów, etc, etc :)) |
|
» 2013-12-22 15:29:23 Dlatego pytałem się jak będzie taka lekcja wyglądać. Wątpię, że w przeciągu nawet 5 lekcji wszyscy zrozumieją jak działają komendy w prawo, w lewo itd. |
|
MrPoxipol |
» 2013-12-22 15:34:16 Te komendy, o których mówisz, są tak elementarne i logiczne, że trudno będzie o to, żeby po 5 lekcjach nie wiedzieć do czego służą (no chyba, że ktoś jest niezłym trollem :>). |
|
| « 1 » 2 |