[C++] Plik o danej nazwie
Ostatnio zmodyfikowano 2013-12-26 14:00
dawid Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++] Plik o danej nazwie » 2013-12-26 00:41:31 Witam, Napisałem sobie coś takiego: #include <iostream> #include <conio.h> #include <fstream> #include <string> std::string const nazwaPliku( "Files/konto.ini" ); std::ofstream mojStrumien( nazwaPliku.c_str() ); void rejestracja() { std::string login, haslo, tmp; std::cout << "Login: "; std::cin >> login; std::cout << "Haslo: "; std::cin >> haslo; std::ifstream plik; plik.open( "konto.ini", std::ios::in ); if( !plik ) { mojStrumien << "login = " << login << std::endl; mojStrumien << "haslo = " << haslo << std::endl; std::cout << "Rejestracja przebiegla prawidlowo." << std::endl; } else { std::cout << "Taki uzytkownik juz istnieje!" << std::endl; } }
Wszystko działa jak należy, tylko nie bardzo wiem jak zrobić, by nazwa pliku była taka jaką użytkownik wpisze w polu login. Wiecie może? |
|
SeaMonster131 |
» 2013-12-26 00:50:42 plik.open( login.c_str(), std::ios::in );
? |
|
» 2013-12-26 01:00:27 A jak zrobić, by ten plik miał rozszerzenie .ini? Tak to poprawiłem: std::ifstream plik; plik.open( login.c_str(), std::ios::in ); if( !plik )
{ std::string const nazwaPliku( "Files/ .ini" ); std::ofstream mojStrumien( nazwaPliku.c_str() ); mojStrumien << "login = " << login << std::endl; mojStrumien << "haslo = " << haslo << std::endl; std::cout << "Rejestracja przebiegla prawidlowo." << std::endl; } else { std::cout << "Taki uzytkownik juz istnieje!" << std::endl; }
Tworzy mi się plik .ini lecz nie ma on żadnej nazwy. Czemu tak jest? |
|
MrPoxipol |
» 2013-12-26 01:14:12 Bo jej nie podałeś? files/config.ini |
|
SeaMonster131 |
» 2013-12-26 01:26:21 A jak zrobić, by ten plik miał rozszerzenie .ini? |
Dodaj do stringa ".ini". |
|
» 2013-12-26 01:27:20 To mam tak: std::string const nazwaPliku( "Files/config.ini" );
i plik tworzy się o nazwie config.ini a nie o takiej jak wpisze w polu login. |
|
MrPoxipol |
» 2013-12-26 12:15:27 #include <sstream>
std::ostringstream nazwaPliku; nazwaPliku << "Files/" << login << ".ini";
I ogólnie Kurs C++ |
|
» 2013-12-26 13:17:46 void rejestracja() { std::string login, haslo, tmp; std::cout << "Login: "; std::cin >> login; std::cout << "Haslo: "; std::cin >> haslo; std::ifstream plik; plik.open( login.c_str(), std::ios::in ); if( login.c_str() ) { std::ostringstream nazwaPliku; nazwaPliku << "Files/" << login << ".ini"; std::cout << "Rejestracja przebiegla prawidlowo." << std::endl; } else { std::cout << "Taki uzytkownik juz istnieje!" << std::endl; } }
To poprawiłem tak ale żaden plik się nie tworzy. |
|
« 1 » 2 |