GTK, problem z wczytaniem tekstu ze zmiennej.
Ostatnio zmodyfikowano 2013-12-26 22:59
dejmien Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-12-26 22:37:01 Wiesz no właśnie problem w tym że programuje na linuxie i nie mam dostępu do konsoli a ta by mi ułatwiła życie... No bo mi głównie chodzi o to żeby sprawdzić czy to pobieranie tekstu z bufora działa. Bo ten program ma pobierać tekst od użytkownika następnie go zaszyfrować i szyfr wyświetlić na jakimś ekranie. tkst = gtk_text_buffer_get_text( bufor, & its, & itk, FALSE );
jeśli użyję Czy jeśli użyję tej funkcji to ten tekst który wpisze do Gtktekstview zapisze się do ,,tkst"? Czy później będę mógł użyć strcpy aby przekopiować tekst z tkst do jakiejś zmiennej globalnej aby móc ją wykorzystać do szyfrowania? ,,Podsumowując musisz przekazać textView do tekst2() i tam pobrać z niego tekst.'' Acha czyli gdyby to założenie przenieść do mojego programu szyfrującego to wyglądało by to tak że ten textView będę musiał przenieść do funkcji odpowiedzialnej za szyfrowanie?? |
|
MrPoxipol |
» 2013-12-26 22:44:48 Wiesz no właśnie problem w tym że programuje na linuxie i nie mam dostępu do konsoli a ta by mi ułatwiła życie... |
Co? Czy jeśli użyję tej funkcji to ten tekst który wpisze do Gtktekstview zapisze się do ,,tkst"? |
Nie. char[] buff = new char[ 4096 ]; strcpy( buff, gtk_text_buffer_get_text( bufor, & its, & itk, FALSE ) );
delete[] buff;
|
|
czosnek17 |
» 2013-12-26 22:47:54 No bo mi głównie chodzi o to żeby sprawdzić czy to pobieranie tekstu z bufora działa. |
Tylko ta linijka raczej nie to powinno wyglądać tak: bufor = gtk_text_view_get_buffer( GTK_TEXT_VIEW( textView ) ); gtk_text_buffer_get_end_iter( bufor, & itk ); gtk_text_buffer_get_start_iter( bufor2, & its ); tkst = gtk_text_buffer_get_text( bufor, & its, & itk, FALSE );
I tekst z textView będzie w tkst, a dalej możesz robić co chcesz. Acha czyli gdyby to założenie przenieść do mojego programu szyfrującego to wyglądało by to tak że ten textView będę musiał przenieść do funkcji odpowiedzialnej za szyfrowanie??
|
Nie musisz przenosić(edit: a nawet nie powinieneś, bo w pierwszym oknie nie będziesz miał textViewa), wystarczy że przekażesz textView do tekst2() tak, jak Ci pokazałem w poprzednim poście. |
|
dejmien Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-12-26 22:59:38 Dobra dzięki czosnek17 i MrProxipol za pomoc, jutro przetestuję wszystko co mi tu podaliście.
Jeszcze raz dziękuję i życzę wesołych świąt... co prawda została jeszcze tylko godzina świąt, ale to nic :-P |
|
1 « 2 » |