zasięg struktury-funkcje
Ostatnio zmodyfikowano 2013-12-29 15:14
mateuszq Temat założony przez niniejszego użytkownika |
zasięg struktury-funkcje » 2013-12-29 13:46:19 Witam, Pisze program w którym bede mogł wprowadzac dane roznego typu (uzywam do tego struktury) a nastepnie je wyswietlać. Mam problem z zasiegiem tej struktury w jaki sposób to zrobic aby przypisane dane do utworzonego obiektu tej struktury miały zasieg globalny? Chce utworzyc dodatkową funkcje która bedzie słuzyla tylko do wyswietlania danych, ponizej kawalek kodu: int IloscDanych() { int ilosc = 0; do { system( "CLS" ); cout << "Ile danych ksiazek do wprowadzenia: "; cin.clear(); cin.sync(); cin >> ilosc; if( cin.fail() ) { cout << "Podales zla dana! Wpisz liczbe calkowita."; cout << "\nWcisnij Enter aby kontynuowac..."; getch(); } } while( !cin.good() || !ilosc >= 1 ); return ilosc; }
void Wprowadz() { ilosc_2 = IloscDanych(); biblioteka * ksiazki = new biblioteka[ ilosc_2 ]; for( int i = 0; i < ilosc_2; i++ ) { cout << "\nWprwadz dane ksiazki numer " << i + 1 << endl; cout << "\n\tWprowadz tytul: "; cin >> ksiazki[ i ].tytul; cout << "\n\tWprowadz autora: "; cin >> ksiazki[ i ].autor; cout << "\n\tWprowadz gatunek: "; cin >> ksiazki[ i ].gatunek; cout << "\n\tWprowadz rok wydania: "; cin >> ksiazki[ i ].rok_wydania; } }
|
|
pekfos |
» 2013-12-29 13:50:33 Chce utworzyc dodatkową funkcje która bedzie słuzyla tylko do wyswietlania danych, ponizej kawalek kodu: |
Przekaż do niej wskaźnik na tablicę i ilość elementów. Nie trzeba zmieniać żadnych zasięgów. To tak nie działa. |
|
» 2013-12-29 14:22:07 nie do konca jeszcze potrafie pracowac ze wskaznikami. wskaznik na tablice i ilosc elementow ma byc argumentem funkcji? Da sie to zrobic bez wskaźnikow?
!ilosc>=1 zmienilem na ilosc<1 |
|
pekfos |
» 2013-12-29 14:23:29 Da sie to zrobic bez wskaźnikow? |
Już ich używasz. |
|
» 2013-12-29 14:26:00 używam ale tylko do utworzenia tablicy dynamicznej. Dobra spróbuje najpierw sam coś wykonać |
|
» 2013-12-29 14:39:16 jeszcze pytanie po utworzeniu tablicy dynamicznej powinienem pozniej zwolnic pamięć instrukcja "delete [] tablica ", czy mam to zrobic w obrębie funkcji która tworzy ta tablice czy na końcu działania programu? |
|
pekfos |
» 2013-12-29 15:02:23 Pamięć powinieneś zwolnić. Od Ciebie zależy, kiedy to się stanie. |
|
» 2013-12-29 15:10:08 Jezeli chodzi o wskaznik miałem przekazac wskaznik do tablicy oraz ilosci elementow. W którym miejscu ja mam utworzyc te wskazniki? W obrębie której funkcji? mógłbys mi podac jakis prosty przykład? |
|
« 1 » 2 |