McAffey Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[oprogramowanie] Jaką wersję Microsoft Visual C++ najlepiej zainstalować? » 2013-12-30 20:59:15 Witajcie, pytanie kieruję do ludzi piszących w Visualu. Gdybyście mieli polecić osobie która nigdy nie pisała w Visualu którąś jego wersję, to która by to była ? Zakładam że do wyboru są wszystkie (nawet płatne). Piszę pytanie, ponieważ o ile zazwyczaj poleca się po prostu najnowszą, o tyle kojarzę że kiedyś DejaVu polecał którąś starszą i mówił że dla niego jest lepsza. Czym np. jest wersja Visual Studio Professional 2013 lepsza od Visual Studio Express 2013 for Windows, bo może dla amatora wystarczy w zupełności wersja Express ? Gwoli ścisłości wybór jest pomiędzy następującym oprogramowaniem : Dotychczas programowałem w Code::Blocks (w wersji 10.5 i 12.11) ale od dawna postanawiam sobie poszerzyć swoje umiejętności o dobrą znajomość środowiska Visual, a teraz dodatkowo mam możliwość legalnie pobrać w/w wersje tylko nie wiem którą wybrać, czy może lepiej zaczynać od Express 2013 żeby potem się przesiąść na pełną wersję i zobaczyć różnice ? Pytanie do ludzi którzy mają doświadczenie z Visualem. Z góry dzięki :) |
|
DejaVu |
» 2013-12-30 21:30:25 Visual C++ Express (podstawowe wady i jedna zaleta)Visual C++ ProfessionalVisual C++ 2008Visual C++ 2010Visual C++ 2012Visual C++ 2013Obecnie używam Visual C++ 2012 Professional z dodatkiem Visual C++ Assist (produkt Whole Tomato). Intellisense działa znacznie lepiej niż na Visual C++ 2008 no i jest wsparcie standardu C++11. Edytor w Visual C++ 2010 jakoś marnie dział w moim odczuciu, ale było też pewne grono zwolenników tej nowej wersji IDE. Dla mnie największą zaletą Visual C++ 2012 Professional jest możliwość podpinania pluginów (własność każdej wersji professional) oraz wsparcie w jakimś stopniu standardu C++11 (VC2012). Intellisense też sprawnie działa. /edit: Visual Studio 2012 Update 4
|
No na samym update to chyba nie pojedziesz :P żeś zbyt hurtowo podszedł do tematu. /edit2: No i unikałbym instalowania najnowszego IDE, bo zazwyczaj ono ma tyle bugów na początku, że więcej nerwów kosztuje praca z nim jak to warte. Lepiej wybrać IDE stabilne, np. poprzednią wersję tj. Visual C++ 2012, bo zanim Visual C++ 2013 będzie 'stabilny' to trochę czasu upłynie. Zauważ, że Visual C++ 2012 ma już czwartego Service Packa, a nadal są w tym oprogramowaniu zauważalne błędy - nawet w kolorowaniu składni. |
|
abdi |
» 2013-12-30 22:34:30 A jaką ten Visual ma w ogóle przewagę nad darmowymi IDE? :) Oprócz wsparcia MFC i ATL. |
|
DejaVu |
» 2013-12-30 22:37:52 Debugger i intellisense (jeżeli chodzi o Visual C++ vs inne narzędzia). Poza tym dla kompilatora Visual C++ można z definicji założyć, że wygenerowany kod binarny po skompilowaniu aplikacji od zera będzie poprawny, a w przypadku GCC znacznie częściej zdarza się, że źle jest generowany kod wynikowy aplikacji, bo błąd jakiś popełniono podczas pisania mechanizmu optymalizującego kod i coś później 'źle' działa (lub po prostu nie działa).
Niemniej jednak dużą zaletą GCC jest pełne wsparcie standardu C++11 (albo niewiele im jeszcze brakuje). Ja akurat bardziej sobie cenię stabilne środowisko + stabilny produkt końcowy (aplikacja) + sprawny w każdej sytuacji debugger, aniżeli kilka więcej ficzerów dostępnych ze standardu C++11, bez których da się żyć (bo w końcu przez n-dziesiąt lat się bez nich dało obejść). |
|
» 2013-12-30 23:05:55 Dzięki, właśnie na takie "wprowadzenie" liczyłem, mnogość wersji trochę gubi :) Szkoda tylko że ze screenów 2010 mi się najbardziej podoba, ale do wyglądu szybko przywyknę :) No na samym update to chyba nie pojedziesz :P żeś zbyt hurtowo podszedł do tematu. |
Roztargnienie :p |
|
kubawal |
» 2013-12-31 10:23:23 VC 2010 to zło wcielone :) Działał mi prawie rok, a tu nagle IntelliSense wywalał ten swój głupi błąd No information available..., co zmusiło mnie do zmiany środowiska na QtCreator (bo to właśnie on, jak na razie, ma najlepsze formatowanie, kolorowanie i uzupełnianie składni)
Poza tym VC strasznie muli komputer - przy włączonym VC, Chrome jeszcze jakoś człapał, ale o włączeniu np. Gimp'a to mogłem tylko pomarzyć :) |
|
» 2013-12-31 14:29:37 @kubawal a dobrego masz kompa ? Bo ja pracuję na staruszku, tylko trochę tuningowanym, ale generalnie parametry słabe i zwracam uwagę na "mulistość" aplikacji. Tylko z drugiej strony gdy testowałem QTCreatora to głównym powodem dla którego go odrzuciłem to jego obszerność - mulił mi :P
Dzisiaj już nie mam na to za bardzo czasu, ale na dniach zainstaluję którąś wersję Visuala i dam wam znać jak mi chodzi :) |
|
Elaine |
» 2013-12-31 15:09:59 Debugger i intellisense (jeżeli chodzi o Visual C++ vs inne narzędzia). |
Eclipse lub NetBeans, anyone? Poza tym dla kompilatora Visual C++ można z definicji założyć, że wygenerowany kod binarny po skompilowaniu aplikacji od zera będzie poprawny, a w przypadku GCC znacznie częściej zdarza się, że źle jest generowany kod wynikowy aplikacji, bo błąd jakiś popełniono podczas pisania mechanizmu optymalizującego kod i coś później 'źle' działa (lub po prostu nie działa). |
Można prosić o konkrety? Na x86 trafiłem na więcej błędnej generacji kodu w aktualnych wersjach MSVC niż w aktualnych wersjach GCC. |
|
« 1 » 2 |