Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?

Program liczący N początkowych wyrazów ciągu

Ostatnio zmodyfikowano 2014-01-06 17:38
Autor Wiadomość
pekfos
» 2014-01-06 15:09:57
Pekfos, chyba wyjątkowo nie rozumiem Twojego toku myślenia. Po co mam inicjalizować wartość zmiennej np. "n" już na początku programu, skoro potem muszę ją wczytywać z klawiatury? Dodatkowo wtedy pętla while nie będzie działać...
Ale wcześniej jest n > 30. Użycie n, bez określenia jej wartości początkowej, ma niezdefiniowane zachowanie. Przypisz n np 33, albo zmień pętlę na do..while.

Poza tym jeśli można wiedzieć, to jak policzyłaś zbieżność tego ciągu aż z taką dokładnością?
klikasz w More digits tak długo jak się da :)
P-101424
Atexor
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2014-01-06 17:05:43
Pekfos - teraz już rozumiem. Dzięki wielkie za wyjaśnienie. Akurat w tym zadaniu nie robi to różnicy, ale gorzej jakbym miał jakieś zadanie na kolokwium gdzie N musiałoby być większe od 30.

Zaś do do pytania o metodę obliczenia tego - pisałem w tym samym momencie co docentpp i Monika. Tak myślałem, czy to wolfram, matlab albo co. Tylko dziwi mnie jedna rzecz - jak wolfram to wylicza mając podany tylko wzór, gdzie wyraz x jest określany innymi wyrazami x, a nie poprzednim o indeksie (n-1) i przedostatnim (n-2) oraz nie posiada określonych x0 i x1 jak w moim zadaniu, tzn. nie jest określony rekurencyjnie?

Mam jeszcze jedno pytanie - chciałem program przerobić, aby liczył dokładniej przy większej ilości miejsc do przecinku, bo przy float potem pisze same zera. Pomyślałem nad long double lub long long double. Typy liczb zdefiniowałem je tak właśnie zaś do wydruku na ekranie użyłem %ld, %lld oraz %llu i żadne z tych nie chciało działać, tzn. program się kompilował ale jakieś dziwne liczby pokazywał. Jest jakaś możliwość aby użyć więcej bitów w języku C bez dodatkowych bibliotek?
P-101450
pekfos
» 2014-01-06 17:29:34
Akurat w tym zadaniu nie robi to różnicy
Robi.

%ld, %lld oraz %llu
To jest do liczb całkowitych.
P-101452
Monika90
» 2014-01-06 17:38:40
Dalczego ciąg an=ean-1/(10 + sin(an-2))
jest zbieżny do jednego z pierwiastków równania x=ex/(10 + sin(x))
Nie wiem, ja się nie znam na matematyce.

A jak Wolfram Alpha oblicza te pierwiastki? Też nie wiem. Sa różne metody przybliżonego znajdywania pierwiastków.
P-101454
1 « 2 »
Poprzednia strona Strona 2 z 2