Dynamiczna pamięć/struktury
Ostatnio zmodyfikowano 2014-01-12 18:14
Lamacz Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2014-01-12 17:42:22 Dziękuję. Wskaźnik dlatego że tak jest napisane w poleceniu zadania :). Teoretycznie nie mieliśmy konstruktorów jeszcze, ale nie ma żadnej przeszkody, aby go użyć. W Twoim zapisie tego konstruktora nie rozumiem dlaczego są puste klamry? (to działa, ale nie rozumiem czemu).Stara wersja kompilatora jest w moim Visualu czy Code::Block-sie? I jeszcze jedno: jak prowadzący zajęcia sprawdzał mój program to na zajęciach mamy visuala 2008 i ten kompilator nie dopuścił do zapisu wskaźnikA w strukturze za pomocą operatora "new" i wtedy prowadzący już poza strukturą dopisał jakąś linię właśnie z operatorem "new" i wszystko działało. Ja próbowałem to zrobić tak: Parking * firma.parking[ i ].klient->ID = new Parking; . Ale takie coś nie przechodzi, jakiś pomysł jak to w mniej więcej taki sposób można zrobić? :) |
|
Monika90 |
» 2014-01-12 18:05:59 Wskaźnik dlatego że tak jest napisane w poleceniu zadania |
Pewnie chodziło o to, że jak wskaźnik jest równy NULL, to miejsce jest puste, a w przeciwnym wypadku zajęte. Stara wersja kompilatora jest w moim Visualu czy Code::Block-sie? |
W Visualu. Ja próbowałem to zrobić tak:
Parking * firma.parking[ i ].klient->ID = new Parking; . Ale takie coś nie przechodzi, jakiś pomysł jak to w mniej więcej taki sposób można zrobić? :) |
firma.parking[ i ].klient = new Samochod; firma.parking[ i ].klient->ID = "xyz";
|
|
Lamacz Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2014-01-12 18:14:26 Dziękuję o to mi chodziło :) A co do tego wskaźnika dobrze napisałem dlatego kazał prowadzący zrobić wskaźnik chyba po to, aby poćwiczyć, bo moja struktura wygląda tak naprawdę tak: struct Miejsce { bool dostepnosc; Samochod * klient; }; Jeszcze raz dziękuję za pomoc:) |
|
1 « 2 » |