Do czego lepiej używać C++ niż PHP w aplikacjach webowych?
Ostatnio zmodyfikowano 2014-01-12 15:31
faoo Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Do czego lepiej używać C++ niż PHP w aplikacjach webowych? » 2014-01-12 11:40:33 Piszę w PHP, na uczelni przerabiamy C++. Pomożecie mi się zmotywować? :)
1) W jakich rzeczywistych sytuacjach widzieliście użycie właśnie C++ dla aplikacji webowych? Popytałem wujka Googla i wiem o wysokiej efektywności, pisaniu rozszerzeń w C/C++ do PHP, możliwościach wykorzystania dobrodziejstw bibliotek C/C++ przez PHP, pajączkach, mieleniu dużych ilości danych, Wt oraz CppCMS. Mało mi, co jeszcze? ;)
2) Jestem ciekaw czy C++ jest faktycznie wykorzystywany do tych celów?
3) Jak ma się to do modnych terminów jak Big Data i chmury? A może zaletą nauki C++ jest to, że potem łatwiej przesiądę się na inne języki chętniej wykorzystywane do tych prac? :|
Będę wdzięczny za pomoc, kompilator bije po tyłku ;) |
|
MrPoxipol |
» 2014-01-12 13:10:42 |
|
DejaVu |
» 2014-01-12 13:30:29 Dopóki nie planujesz mieć 5-10tys. unikatowych użytkowników na godzinę, dopóty nie będzie warto myśleć o skryptach CGI (a w zasadzie FastCGI). Koniec końców i tak najważniejsze są poprawne zapytania do bazy danych. |
|
» 2014-01-12 14:48:35 Dzięki, a może jakieś zastosowania po stronie serwera inne niż generowanie stron i CMS? |
|
pekfos |
» 2014-01-12 14:57:55 Jakiego serwera? W C++ możesz napisać własny. |
|
» 2014-01-12 15:19:24 Jakiego serwera? - np. serwera Linux/Unix.
W C++ możesz napisać własny. - Pytanie inaczej brzmiało: W jakich rzeczywistych sytuacjach widzieliście użycie właśnie C++ dla aplikacji webowych?
OT: Jak na tym forum cytować? Jest może spis tagów? |
|
DejaVu |
» 2014-01-12 15:21:36 Nie ma uzasadnienia biznesowego, aby stosować C++ jako język do generowania stron WWW dla małych i średnich projektów. Uzasadnienie się pojawia dopiero wtedy, gdy masz bardzo duży ruch na serwisie i jesteś w stanie oszacować czas wykonywania skryptów PHP wyłączając czas komunikacji z bazą danych.
/edit: Rzeczywisty przykład? Elementy Facebooka, np. parsowanie treści wiadomości (jeżeli javascript tego nie robi). Czytaj: algorytmy przetwarzające dane warto napisać w C++. Samo listowanie danych i 'ubieranie' ich w HTML-a jest mało kosztowne. |
|
» 2014-01-12 15:25:40 Dzięki DejaVu.
Analizowaliście może C++ pod kątem Big Data, Data mining i chmury? |
|
« 1 » 2 |