Nie wiem jakiego kursu używasz i kto ten kurs pisał
Czytam książkę, którą zapewne znacie (pytanie czy od złej, czy dobrej strony) - "Symfonia C++" Jurka Grębosza.
ja takie rzeczy robię, jak ktoś mnie zdenerwuje i mam chwilę czasu
Znaczy się, kto był tym, który Cię zdenerwował? :D
Jako laik, mam kilka pytań:
głównie dlatego, że to "deklarowanie o co chodzi" jest tak łysy grzywką o kant kuli - nigdy się nie zdarzyło, żeby jawne rzutowanie przyczyniało się do poprawy jakości softu, zaś potrafi się stać źródłem błędów (bez rzutowania kompilator mógłby wywalić z powodu jakiejś nieścisłości warning, a tak się go chamsko oszukuje).
Mam to rozumieć jako zachętę do rezygnacji z jawnego rzutowania w C++ na korzyść niejawnej konwersji (np. gdy wpisuję do obiektu typu double wyrażenie typu int i na odwrót)?
Twórcy C++ nie mogli sobie pozwolić na taki wyrwy, uważając je za uzasadnioną niezgodność. Nie ma więc nic takiego, jak typ uniwersalno-wskaźnikowy
Czyli wskaźniki typu void (opisane w czytanym przeze mnie kursie), to również (jak NULL) pozostałość po C, z której nie powinno się korzystać?
rozstrzyganie przeciążenia przy podanym NULL jest zawsze na korzyść int,
Nie doszedłem jeszcze do tego działu, ale u mnie nazywa się to przeładowanie. Czy masz jakiś powód, dla którego nazywasz to przeciążeniem? Czy to całkowicie zamienne. Opierając się na moim kursie - po niemiecku jest: uberladen, po francusku: recharger, po angielsku: overloaded (tu już najbliżej przeciążenia).
Prócz tego, co to jest wyrażenie bezstanowe?