Program wykonujący operacje tablica/sortowanie/zamiana
Ostatnio zmodyfikowano 2014-01-13 12:25
lemos Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Program wykonujący operacje tablica/sortowanie/zamiana » 2014-01-12 18:51:31 Witam. Mam zadanie a mianowicie stworzyć tablicę dwuwymiarową 5x5 z wygenerowanymi liczbami (to udało mi się zrobić). Później trzeba postępować z następującymi operacjami takimi jak: - posortować liczby wygenerowane (nierosnąco) każdej kolumny tablicy, - znajdowanie minimum dla każdego wiersza tablicy oraz określenie liczby ich wystąpień w każdym wierszu, - oraz zmiana wiersza o numerze 2 z kolumną o numerze 2. Proszę o pomoc z góry dziękuję. Tu jest mój program. #include <cstdlib> #include <iostream> #include <ctime> #include <cmath> #include <iomanip>
using namespace std; int main() { srand( time( NULL ) ); int tab[ 5 ][ 5 ]; for( int i = 0; i < 5; i++ ) { for( int j = 0; j < 5; j++ ) { tab[ i ][ j ] = rand() %( 88 + 20 + 1 ) - 20; cout << setw( 5 ) << tab[ i ][ j ]; } cout << endl; } system( "pause" ); return 0; }
|
|
Wiesiek |
» 2014-01-13 12:25:45 Jakikolwiek kurs algorytmów. W nim sortowanie bąbelkowe (łatwe pojęciowo). Po opanowaniu tego znajdowanie elementu najmniejszego i zamiana dwóch zmiennych nie będą sprawiały problemu. |
|
« 1 » |