wyszukiwanie w tablicy wartości podobnej,do podanej
Ostatnio zmodyfikowano 2014-01-20 22:37
mic132 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
wyszukiwanie w tablicy wartości podobnej,do podanej » 2014-01-20 01:53:32 W ramach zadania mam zrealizować punkt:"Wyszukiwanie liczby w tablicy (lub jeśli brak liczby najbliższej)" ,zadanie na wskaźnikach. Problemem jest część "lub jeśli brak liczby najbliższej". Najpierw zrobiłem sortowane bąbelkowe,później zamieniłem liczby ujemne na moduł z szukaną.Niestety,po kompilacji wyświetla mi się co prawda liczba zblizona,ale zaraz po tym program wyrzuca największą wartość. Czy ktos wie może,jak to naprawic? for( int i = 0; i < n; i++ ) { if( *( tablica + i ) < 0 ) { *( tablica + i ) =-*( tablica + i ) + szukana; } if((( *( tablica + i ) ) - szukana ) >(( *( tablica +( i + 1 ) ) ) - szukana ) ) { temp =*( tablica +( i + 1 ) ); } } cout << "Zblizona liczba to: " << temp << endl; |
|
Wiesiek |
» 2014-01-20 08:37:46 Po co sortowanie? Najpierw za najlepiej dopasowaną liczbę przyjmujemy pierwszą wartość z tablicy ( temp=*tablica ) A potem w pętli po i od 1 do n-1 jeśli abs(szukana - *(tablica+i))<abs(szukana - temp), to za temp podstawiamy *(tablica+i). |
|
mic132 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2014-01-20 22:37:52 działa,wielkie dzięki! :) |
|
« 1 » |