Undefined reference codeblocks
Ostatnio zmodyfikowano 2014-01-20 18:23
arqus Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Undefined reference codeblocks » 2014-01-20 17:25:52 Witam. Tworze klasę w pliku nagłówkowym ".h" i w nim definiuję funkcje składowe klasy typu inline. Robię drugi plik main.cpp definiuję w nim pozostałe funkcje. Robię wszystko zgodnie z rozdziałem "klasy" w "Symfonii" Jerzego Grębosza. A gdy w trzecim pliku cos.cpp po dołączeniu pliku nagłówkowego odwołuję się do funkcji których definicje zawierają się w pliku main.cpp dostaję komunikat "undefined reference" to "Nazwa_funkcji". Jak rozwiązać taki problem? Proszę o pomoc. |
|
Pokropow |
» 2014-01-20 17:28:59 Daj kod |
|
» 2014-01-20 17:40:42 #ifndef osoba_h #define osoba_h
#include <iostream> using namespace std;
class osoba { char nazwisko[ 80 ]; int wiek; public: void Zapamietaj( const char * nazw, int lata ); void Wypisz() { cout << " Nazywasz sie " << nazwisko << " i masz " << wiek << " lat." << endl; } }; #endif
#include "osoba.h" #include <cstring>
void osoba::Zapamietaj( const char * naz, int lata ) { strcpy( nazwisko,( naz ? naz: "Anonim" ) ); wiek = lata; }
#include "bilet.h" #include "osoba.h" #include <cstring>
using namespace std;
void prezentacja( osoba ktos );
int main() { osoba kompozytor, autor; kompozytor.Zapamietaj( "Heniek Hen", 5 ); kompozytor.Wypisz(); } void prezentacja( osoba ktos ) { cout << " Mam zaszczyt przedstawic panstwu, \n Oto we wlasnej osobie : "; ktos.Wypisz(); }
|
|
» 2014-01-20 17:46:41 I oczywiście chodzi o linijkę kompozytor.Zapamietaj. |
|
pekfos |
» 2014-01-20 18:16:00 Masz to w projekcie? |
|
» 2014-01-20 18:17:23 Nie. Tworzyłem puste pliki. Więc musi to wszystko zawierać się w jednym projekcie? |
|
pekfos |
» 2014-01-20 18:23:05 A skąd program ma wiedzieć, które pliki ze sobą połączyć? |
|
« 1 » |