[C] Program pobiera string robi od końca i zamienia dowolny znak
Ostatnio zmodyfikowano 2014-01-28 14:12
kranki Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C] Program pobiera string robi od końca i zamienia dowolny znak » 2014-01-28 13:18:48 #include <cstdio> #include <windows.h> #include <clocale> #include <iostream> #include <cctype>
void SetConsole1250() { SetConsoleCP( 1250 ); SetConsoleOutputCP( 1250 ); setlocale( LC_ALL, "1250" ); }
void GetUserStr() { char buffer[ 16 ]; int i; printf( " \n Podaj dowolny łańcuch (maksymalna długość 15 znaków): " ); buffer[ 0 ] = 0; fflush( stdin ); fgets( buffer, 16, stdin ); for( i = 0; i < 16; i++ ) if( buffer[ i ] == 0x0A ) { buffer[ i ] = 0; break; } printf( "%s ", buffer ); }
void PrintStrRev( char * aStr ) { } void PrintStrFiltered( char * aStr, char aFilterChar ) { } int main() { SetConsole1250(); GetUserStr(); return 0; } Mam taki kod. Jestem w trakcie pisania. Zrobiłem funkcję void GetUserStr() i wywołuje ją normalnie w main, ale wytyczne od prowadzącego dostałem żeby zdefiniować funkcję tak : void GetUserStr (char*aStrBuf, int aStrBufSize) i przekazać do main. Czytałem już różne kursy o przekazywaniu argumentów ale nie mogę tego ogarnąć wytlumaczy ktoś jak moją funkcję przerobić żeby ją wywoływać z przekazaniem argumentów? Dziękuję z góry. |
|
alixir |
» 2014-01-28 13:47:18 |
|
kranki Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2014-01-28 14:02:46 To także widziałam ale muszę ją definiować tak void GetUserStr (char*aStrBuf, int aStrBufSize) więc void sposob_3( int * tablica ); to nie za bardzo tu pasuje bo chce przekazać tekst char a int'em tylko rozmiar buffora.
|
|
alixir |
» 2014-01-28 14:12:22 Jak napisałem char to też tablica, tyle że znaków. Wszystko robisz dokładnie jak w przykładach tylko zamiast int klepiesz char. |
|
« 1 » |