Problem zadaniem nr 1 z 4 cześci kursu
Ostatnio zmodyfikowano 2009-09-15 19:33
szkuner Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2009-09-14 22:17:00 Jest udało mi sie chyba tak to ma wygładać żeby pokazywało 8.0 oto moje wypociny poczytałem troche o tym fix ale do konca nie wiem czym to jesć moge prosić o szersze wytłumaczenie tego. A to jest to co zrobiłem: # include <iostream> # include <conio.h> #include <iomanip> using namespace std;
int main() { int a = 0; long long b = 0; float c = 0; float d = 0; cout << "Wartosci:" << endl; a = 5; cout << a << endl; b = 8372189379LL; cout << b << endl; c = 8.0; cout.setf( ios::fixed ); cout.precision( 1 ); cout << c << endl; cout.precision( 3 ); d = 73.211; cout << d << endl; getch(); return 0; }
|
|
malan |
» 2009-09-14 22:32:18 Masz przykład jak zrobić to z użyciem printf - sam oceń co jest mniej skomplikowane ;). #include <cstdio> #include <conio.h>
int main() { float a = 8.0; printf( "float a= %4.2f", a ); getch(); return 0; }
// Niech Ci będzie Ten zuy ;p |
|
» 2009-09-14 22:38:56 Powiem ci niebo a ziemia ale przerzuce sie chyba na ten twój sposób tylko najpierw troche więcej opanuje materiału i poszukam sobie info o printf chyba że masz coś po reką o tej funkcji to może zarzucisz czymś :)A po drugie to cieszy mnie że już akiś problem rozwiązałem sam a to przecież chyba o to chodzi prawda .
No to w końcu teraz z głupłem to pisanie cout to w jakim jest jezyku jak to przecierz iostream jest biblioteką stantdartową . |
|
» 2009-09-14 22:50:35 To ktoś mi wyjaśni co pan ten zuy mówi ja czytam sobie o c++ i tam wszedzie piszą że biblioteką c++ jest iostream a jezyka c stdio i printf a teraz sie dowiaduje od pana ten zuy że to printf jako funkcja jest z c++ chociaż nie spotkałem w necie takiego stwierdzenia prosze o wytłumaczenie dopiero zaczynam i to jest dla mnie istotna uwaga
/.Pietrzuch/: Pisz jakoś staranniej, bo z tego ciężko jest cokolwiek zrozumieć. |
|
matrix |
problem z liczbą zmiennoprzecinkową. » 2009-09-15 17:38:14 dobra sorki. pomyślałem że nie będę zakładał nowego tematu tylko zrobię to tak jak na innych forach, ale widzę że to jest zupełnie inne. |
|
malan |
» 2009-09-15 17:55:31 @Ten zuy: ciężki dzień miałem i niedokładnie przeczytałem ;p.
matrix chyba pobiłeś rekord jeśli chodzi o łamanie zasad forum - pierwszy raz widzę, żeby ktoś się komuś w temat wbił (na tym portalu) ;p. |
|
» 2009-09-15 21:39:17 Przerobiłem zadania z 6 rodziału chciałem prosić o opinie czy w takiej wersji mogą być.No i prosze o uwagi. Zadanie 1,2 #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std;
int tabela[ 3 ]; int main() { cout << "Wyrazenia z wynikami bez uzycia tablic:" << endl << endl; int a = 2; int b = 7; int c = 16; int d = 8; int wynik = a + b * c - d; cout << a << "+" << b << "*" << c << "-" << d << "=" << wynik << endl; int e = 22; int f = 2; int g = 11; int wynik1 = e * f / g; cout << e << "*" << f << "/" << g << "=" << wynik1 << endl; int h = 8383; int i = 222; int j = 292; int k = 8; int wynik2 = h - i + j * k; cout << h << "-" << i << "+" << j << "*" << k << "=" << wynik2 << endl; int l = 22; int m = 2; int n = 11; int wynik3 = l * m * n; cout << l << "*" << m << "*" << n << "=" << wynik3 << endl; cout << endl << endl; tabela[ 0 ] = wynik; tabela[ 1 ] = wynik1; tabela[ 2 ] = wynik2; tabela[ 3 ] = wynik3; cout << "To sa wyniki zawarte w tablicy wynikow:" << endl; cout << "Zadanie nr 1:" << tabela[ 0 ] << endl; cout << "Zadanie nr 2:" << tabela[ 1 ] << endl; cout << "Zadanie nr 3:" << tabela[ 2 ] << endl; cout << "Zadanie nr 4:" << tabela[ 3 ] << endl; cout << endl << endl; int tab2[ 4 ] = { 0 }; tab2[ 0 ] = wynik * 2 - 13; tab2[ 1 ] = wynik1 - 4 + 1;; tab2[ 2 ] = wynik2 + 88 - 250; tab2[ 3 ] = wynik3 + tab2[ 0 ] + tab2[ 1 ] + tab2[ 2 ]; cout << endl << endl; cout << "To sa wyniki zawarte w tablicy wynikow nr2:" << endl; cout << "Zadanie nr 1:" << tab2[ 0 ] << endl; cout << "Zadanie nr 2:" << tab2[ 1 ] << endl; cout << "Zadanie nr 3:" << tab2[ 2 ] << endl; cout << "Zadanie nr 4:" << tab2[ 3 ] << endl; getch(); return 0; }
zadanie 3 #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std; int tabw[ 3 ]; int main() { int tab1[ 1 ]; cout << "Podaj pierwsza liczbe:" << endl; cin >> tab1[ 0 ]; cout << "Podaj druga liczbe:" << endl; cin >> tab1[ 1 ]; cout << "Uzytkownik podal takie liczby:" << endl; cout << "liczba 1=" << tab1[ 0 ] << endl; cout << "liczba 2=" << tab1[ 1 ] << endl; cout << endl << endl; tabw[ 0 ] = tab1[ 0 ] + tab1[ 1 ]; cout << "Wynik dodawania" << endl; cout << tab1[ 0 ] << "+" << tab1[ 1 ] << "=" << tabw[ 0 ] << endl; tabw[ 1 ] = tab1[ 0 ] - tab1[ 1 ]; cout << "Wynik odejmowania" << endl; cout << tab1[ 0 ] << "-" << tab1[ 1 ] << "=" << tabw[ 1 ] << endl; tabw[ 2 ] = tab1[ 0 ] * tab1[ 1 ]; cout << "Wynik mnozenia" << endl; cout << tab1[ 0 ] << "*" << tab1[ 1 ] << "=" << tabw[ 2 ] << endl; tabw[ 3 ] = tab1[ 0 ] / tab1[ 1 ]; cout << "Wynik dzielenia" << endl; cout << tab1[ 0 ] << "/" << tab1[ 1 ] << "=" << tabw[ 3 ] << endl; getch(); return 0; }
|
|
malan |
» 2009-09-15 23:50:53 Zadanie 2 ok :). Zadanie 3 też ok :), jednak nie musiałeś deklarować tablicy z wynikami - mogłeś je wypisywać na ekran: cout << "Wynik dodawania" << endl; cout << tab1[ 0 ] << "+" << tab1[ 1 ] << "=" << tab1[ 0 ] + tab1[ 1 ] << endl;
No, ale jak kto woli ;). |
|
1 « 2 » 3 4 |