jak wyświetlić liczbę po przecinku?
Ostatnio zmodyfikowano 2009-09-16 19:13
matrix Temat założony przez niniejszego użytkownika |
jak wyświetlić liczbę po przecinku? » 2009-09-15 18:14:26 napisałem krótki programik dzielący liczby przez siebie i ma mi on podać dwa wyniki po przecinku. program wygląda tak: #include <iostream> #include <conio.h> using namespace std;
int main() { int osilnika; int okola; float pinion; float spur; float atyl; float otyl; float aprzod; float oprzod; float predkosctyl; float wg; float wtyl; float wprzod; float wolniej; cout << "Przelicznik CS'a na konsoli by matrix" << endl << endl; cout << "From PDMRC.pl" << endl << endl; cout << "Podaj ilosc zebow kola atakujacego: "; cin >> pinion; cout << "Podaj ilosc zebow kola odbierajacego: "; cin >> spur; wg = spur / pinion; cout << "Przelozenie glowne wynosi: "; cout << wg << endl << endl; cout << "Podaj ilosc zebow kola atakujacego tylny dyfer: "; cin >> atyl; cout << "Podaj ilosc zebow tylnego dyfra: "; cin >> otyl; wtyl =( otyl / atyl ) * wg; cout << "Przelozenie z tylu wynosi: "; cout.precision( 3 ); cout << wtyl << endl << endl; cout << "Podaj ilosc zebow kola atakujacego przedni dyfer: "; cin >> aprzod; cout << "Podaj ilosc zebow przedniego dyfra: "; cin >> oprzod; wprzod =( oprzod / aprzod ) * wg; cout << "Przelozenie z przodu wynosi: "; cout << wprzod << endl << endl; cout << "Obliczanie predkosci modelu" << endl << endl; cout << "Podaj ilosc obrotow silnika: "; cin >> osilnika; cout << "Podaj obwod kola w mm: "; cin >> okola; cout << "" << endl; cout << "Min. predkosc tylnej osi to: " << osilnika * pinion / spur * atyl / otyl * 60 * okola / 1000000 * 0.85 << " km/h" << endl; cout << "Max. predkosc tylnej osi to: " << osilnika * pinion / spur * atyl / otyl * 60 * okola / 1000000 * 0.95 << " km/h" << endl << endl; cout << "Min. predkosc przedniej osi to: " << osilnika * pinion / spur * aprzod / oprzod * 60 * okola / 1000000 * 0.85 << " km/h" << endl; cout << "Max. predkosc przedniej osi to: " << osilnika * pinion / spur * aprzod / oprzod * 60 * okola / 1000000 * 0.95 << " km/h" << endl << endl << endl; wolniej = 100 -( wtyl / wprzod * 100 ); cout << "Przednia os obraca sie wolniej od tylnej o " << wolniej << " %" << endl << endl << endl; cout << "Nacisnij dowolny klawisz"; getch(); return( 0 ); }
co jest nie tak? zedytowałem trochę program dodając obliczanie prędkości modelu na podstawie ilości obrotów silnika i obodu koła. okazuje się że przy większych wartościach liczb podaje wynik po przecinku. dlaczego nie podaje przy dzieleniu małych liczb? |
|
» 2009-09-15 19:32:53 dobra, temat się rozwiązał. zmieniłem rodzaj zmiennych na float i wyświetla poprawnie, ale niepożądane jest więcej jak 2 miejsca po przecinku. jak to ograniczyć? na marginesie. podziękował ślicznie za pomoc. |
|
DejaVu |
» 2009-09-15 19:52:11 |
|
» 2009-09-16 15:57:19 pomogło. fajnie. choć jescze nie znam całego kursu to takie małe pytanie: jak napisać prostą aplikację okienkową wykorzystującą ten kod co podałem wyżej? |
|
malan |
» 2009-09-16 16:21:41 Okienkowa - czyli nie konsola rozumiem ? Możesz wykorzystać do tego Allegro lub np. WinAPI. |
|
» 2009-09-16 17:20:59 znaczy opcja jest taka że samo okienko wywołać jest prosto, bo Dev sam to robi, ale jak w to okienko w odpowiednich miejscach wstawić poszczególne sekcje do wstawiania danych itp? jak wykorzystać allegro? wystarczy mi link do lekcji, bo nie mogę tego znaleźć. reszty sam się nauczę. |
|
» 2009-09-16 20:36:55 sorki, ale nie wiedziałem że tam są różne kursy. myślałem że tu jest tylko kurs C++ i nic więcej. nie miałem do tej pory czasu przejrzeć całości. |
|
manfred |
» 2009-09-15 19:23:57 Dzielisz int przez int, więc wynikiem jest int. Co innego może wyjść z dzielenia całkowitego? Chomik? Papuga? |
|
« 1 » 2 |