[Lekcja 21] Problem z zadaniem domowym
Ostatnio zmodyfikowano 2014-02-05 19:38
msm90 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Lekcja 21] Problem z zadaniem domowym » 2014-02-05 19:38:40 Witam czy ktoś mógłbym spojrzeć na treść mojej pracy domowej z zadania pierwszego, program nie znajduje żadnego błędu, ale też się wyłącza zaraz po podaniu liczb, byłbym wdzięczny za wszelką pomoc o to mój kod: #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime> using namespace std;
int podaj() { int a; cout << "Podaj liczbę: " << endl; cin >> a; return a; }
bool CzyBylaWylosowana( int iLiczba, int t[], int ile ) { if( ile <= 0 ) return false; int i = 0; do { if( t[ ile ] == iLiczba ) return true; i++; } while( i < ile ); return false; }
int losuj( int tab[] ) { int ind =( rand() % 3 ); int los; los = tab[ ind ]; return los; }
int main() { srand( time( NULL ) ); int podane[ 3 ]; int podanych = 0; do { int dana = podaj(); podane[ podanych ] = dana; podanych++; } while( podanych < 3 ); int wylosowane[ 2 ]; int wylosowanych = 0; do { int los = losuj( podane ); if( CzyBylaWylosowana( los, wylosowane, wylosowanych ) == false ) { wylosowane[ wylosowanych ] = los; wylosowanych++; } } while( wylosowanych < 2 ); cout << "Wylosowane liczby to:" << endl; wylosowanych = 0; do { cout << wylosowane[ wylosowanych ] << "," << endl; wylosowanych++; } while( wylosowanych < 2 ); return 0; }
Już znalazłem mój, błąd! Dziękuje za pomoc. W funkcji sprawdzającej, zamiast i++ wpisałem i++ dlatego nie mógł program zakończyć sprawdzania. Temat do zamknięcia. |
|
« 1 » |