Podpowiedz w sposobie wypełnienia tablicy dwuwymiarowej.
Ostatnio zmodyfikowano 2014-02-06 00:01
nie_powiem Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Podpowiedz w sposobie wypełnienia tablicy dwuwymiarowej. » 2014-02-05 22:38:40 Witam, szukam jakiejś podpowiedzi jak wypełnić tablicę dwuwymiarową NxN ale tylko np drugą połowę (np przekątną i to co jest pod nią a reszta aby została pusta), jak by miały wyglądać pętle czy trzeba to po prostu zrobić jakoś inaczej myślę nad tym i nie mam pojęcia:( |
|
MrPoxipol |
» 2014-02-05 22:55:09 Zagnieżdżanie pętliPrzykład: #include <iostream>
using namespace std;
int main() { char tab[ 10 ][ 10 ]; for( size_t i = 0; i < 10; ++i ) for( size_t j = 0; j < 10; ++j ) { char ch = '-'; if( i == j ) ch = '*'; tab[ i ][ j ] = ch; } for( size_t i = 0; i < 10; ++i ) { for( size_t j = 0; j < 10; ++j ) cout << tab[ i ][ j ]; cout << endl; } return 0; }
wynik: *--------- -*-------- --*------- ---*------ ----*----- -----*---- ------*--- -------*-- --------*- ---------* Jeśli nie wiesz o co chodzi, to najlepiej rozrysuj sobie plansze (czyli tą tablicę z przekątną) na kartce papieru i zauważ zależność. |
|
nie_powiem Temat założony przez niniejszego użytkownika |
dzięki » 2014-02-05 23:33:39 Dzięki brakowało mi tej podpowiedzi z if, wiedziałem wcześniej jak zrobić po przekątnej ale co dalej;D teraz już wszystko działa jak należy. Jakby ktoś kiedyś tu trafił i miał ten problem to niech po pętli da: char ch = NULL; if( i == j ) { ch = '*'; }
if( i > j ) { ch = '*'; }
tab[ i ][ j ] = ch;
|
|
MrPoxipol |
» 2014-02-06 00:01:47 Warto dodać, że gdy chcesz mieć dostęp do planszy porzez koordynaty x, y musisz odwrócić współrzędne tablicy (zamiast tab[i][j] musisz dać tab[j][i]). |
|
« 1 » |