Tablice- przekazanie danych.
Ostatnio zmodyfikowano 2014-02-07 22:25
Pyrkosz19 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Tablice- przekazanie danych. » 2014-02-07 22:12:10 Witam. Potrzebuję do jutra dowiedzieć się jak przekazać dane z jednej tablicy do drugiej. Próbuje to zrobić od jakiegoś czasu i nie mogę dojść jak to zrobić. Ponadto nie mogłem tego nigdzie znaleźć. Chodzi np. o to że wpisujemy cin do tablicy kilka wartości liczbowych i te większe od 5 są przekazane do drugiej tablicy a następnie wyświetlone. Próbowałem załatwić to w ten sposób: int funkcja( int tablica1[ 5 ] ) { int j = 0; int tablica2[ 5 ]; for( int i = 0; i < 5; i++ ) if( tablica1[ i ] > 5 ) { tablica2[ j ] = tablica1[ i ]; j++; } cout << tablica2[ 0 ]; return 0; }
void main() { int tablica1[ 5 ]; for( int i = 0; i < 5; i++ ) { cin >> tablica1[ i ]; } funkcja( tablica1 ); }
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc. |
|
MrPoxipol |
» 2014-02-07 22:15:28 E? for( int i = 0; i < j; ++i ) cout << tablica[ i ] << " ";
? @down, Na przykład tak: #include <iostream> #include <vector> using namespace std;
void perform( int tab[], size_t num ) { vector < int > nums; for( size_t i = 0; i < num; ++i ) if( tab[ i ] > 5 ) nums.push_back( tab[ i ] ); for( size_t i = 0; i < nums.size(); ++i ) cout << nums[ i ] << " "; }
int main() { int tab[ 5 ]; for( size_t i = 0; i < 5; ++i ) cin >> tab[ i ]; perform( tab, 5 ); return 0; } |
|
Pyrkosz19 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2014-02-07 22:25:44 Już ogarnąłem. Nie chciałem też żeby druga tablica miała wyświetlać więcej elementów niż się w niej znalazło bo wyświetlały się głupoty. Jakby ktoś miał kiedyś jakiś podobny problem: int funkcja( int tablica1[ 5 ] ) { int k = 0; int j = 0; int tablica2[ 5 ]; for( int i = 0; i < 5; i++ ) { if( tablica1[ i ] > 5 ) { tablica2[ j ] = tablica1[ i ]; j++; k++; } } for( int i = 0; i < k; i++ ) { cout << tablica2[ i ] << " "; } return 0; }
void main() { int tablica1[ 5 ]; for( int i = 0; i < 5; i++ ) { cin >> tablica1[ i ]; } funkcja( tablica1 ); }
Btw. Da się to napisać prościej, lepiej itp i ja to wiem, dziś już brak czasu. |
|
« 1 » |