[Lekcja 14] - Uruchamianie kalkulatora z pracy domowej
Ostatnio zmodyfikowano 2014-02-09 17:11
theromanek100 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Lekcja 14] - Uruchamianie kalkulatora z pracy domowej » 2014-02-09 15:54:33 Witam. Mam problem, ponieważ kiedy otworze kalkulator z pracy domowej z lekcji 14 przez plik .exe to po podaniu drugiej liczby i wciśnięciu ENTER program sam się wyłącza i niemogę zobaczyć wyniku, ale jak uruchomię go z poziomu Code::Blocks skrótem klawiszowym F9 to działa normalnie i mogę zobaczyć wynik obliczenia. To samo dzieje się z innymi programami. Proszę pomóżcie :) #include <iostream> int main() { using namespace std; int liczba; int a; int b; cout << "1. Dodawanie" << endl; cout << "2. Odejmowanie" << endl; cout << "3. Mnozenie" << endl; cout << "4. Dzielenie" << endl; cout << "5. Zamknij" << endl; cout << "" << endl; ; cin >> liczba; cout << "" << endl; ; switch( liczba ) { case 1: cout << "Podaj pierwsza liczbe:" << endl; cout << "" << endl; cin >> a; cout << "" << endl; cout << "Podaj druga liczba:" << endl; cout << "" << endl; cin >> b; cout << "" << endl; cout << "Wynik a + b = " << a + b << endl; cout << "" << endl; break; } switch( liczba ) { case 2: cout << "Podaj pierwsza liczbe:" << endl; cout << "" << endl; cin >> a; cout << "" << endl; cout << "Podaj druga liczba:" << endl; cout << "" << endl; cin >> b; cout << "" << endl; cout << "Wynik a - b = " << a - b << endl; cout << "" << endl; break; } switch( liczba ) { case 3: cout << "Podaj pierwsza liczbe:" << endl; cout << "" << endl; cin >> a; cout << "" << endl; cout << "Podaj druga liczba:" << endl; cout << "" << endl; cin >> b; cout << "" << endl; cout << "Wynik a * b = " << a * b << endl; cout << "" << endl; break; } switch( liczba ) { case 4: cout << "Podaj pierwsza liczbe:" << endl; cout << "" << endl; cin >> a; cout << "" << endl; cout << "Podaj druga liczba:" << endl; cout << "" << endl; cin >> b; cout << "" << endl; cout << "Wynik a / b = " << a / b << endl; cout << "" << endl; break; } switch( liczba ) { default: cout << "Nacisnij ENTER aby zakonczyc program" << endl; break; } return 0; } |
|
Nekronomik |
» 2014-02-09 16:32:05 dodaj sobie #include<conio.h> a po return 0; dodaj getch(); Mi się wydaje że to zależy od programu(jego wersji) np: w nowej wersji dev C++ twój kod normalnie mi działa a w starszej muszę dodać #include<conio.h> i getch(); |
|
» 2014-02-09 16:42:17 Mógł byś to dodać do mojego kodu, bo nie za bardzo wiem gdzie to wstawić. Ja używam Code::Blocks 13.12 |
|
Parapet |
» 2014-02-09 16:48:21 #include <iostream> #include <conio.h> int main() { using namespace std; int liczba; int a; int b; cout << "1. Dodawanie" << endl; cout << "2. Odejmowanie" << endl; cout << "3. Mnozenie" << endl; cout << "4. Dzielenie" << endl; cout << "5. Zamknij" << endl; cout << "" << endl; ; cin >> liczba; cout << "" << endl; ; switch( liczba ) { case 1: cout << "Podaj pierwsza liczbe:" << endl; cout << "" << endl; cin >> a; cout << "" << endl; cout << "Podaj druga liczba:" << endl; cout << "" << endl; cin >> b; cout << "" << endl; cout << "Wynik a + b = " << a + b << endl; cout << "" << endl; break; } switch( liczba ) { case 2: cout << "Podaj pierwsza liczbe:" << endl; cout << "" << endl; cin >> a; cout << "" << endl; cout << "Podaj druga liczba:" << endl; cout << "" << endl; cin >> b; cout << "" << endl; cout << "Wynik a - b = " << a - b << endl; cout << "" << endl; break; } switch( liczba ) { case 3: cout << "Podaj pierwsza liczbe:" << endl; cout << "" << endl; cin >> a; cout << "" << endl; cout << "Podaj druga liczba:" << endl; cout << "" << endl; cin >> b; cout << "" << endl; cout << "Wynik a * b = " << a * b << endl; cout << "" << endl; break; } switch( liczba ) { case 4: cout << "Podaj pierwsza liczbe:" << endl; cout << "" << endl; cin >> a; cout << "" << endl; cout << "Podaj druga liczba:" << endl; cout << "" << endl; cin >> b; cout << "" << endl; cout << "Wynik a / b = " << a / b << endl; cout << "" << endl; break; } switch( liczba ) { default: cout << "Nacisnij ENTER aby zakonczyc program" << endl; break; } getch(); return 0; }
|
|
» 2014-02-09 17:11:25 Wielkie dzięki :) |
|
« 1 » |