[C++, Allegro] Błąd z bitmapą, lub programem.
Ostatnio zmodyfikowano 2014-02-16 15:35
Winner_Of_Death Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++, Allegro] Błąd z bitmapą, lub programem. » 2014-02-13 19:12:35 Witam.
Chciałem przejść do nauki allegro, w dziale z bitmapami, przepisałem kod, oraz zrobiłem byle jaką bitmapę 40x40 px. Nie działało, a więc dla pewności pobrałem tą z waszej strony. Problemem jest to, że gdy "ludek.bmp" jest w folderze, to przy próbie uruchomienia programu ( f9 w Code::B), ten włącza się na ułamek sekundy i wyłącza. Kod jest identyczny jak w kursie.
Dla porównania, gdy bitmapy nie ma w folderze, wywala komunikat ( hah, przynajmniej coś się dzieje ).
Szukanie w google, oraz forum nie poskutkowało... |
|
Fofokus |
» 2014-02-15 14:48:31 Witam,
jedyne co mi przychodzi do głowy to brak funkcji readkey(). Jeśli przepisywałeś kod ze strony to możliwe, że ją pominąłeś. Jest dość sprytnie tam ukryta :P. (jeszcze jedno: kiedy odpalasz program to okienko pojawia się i natychmiast znika, czy może jest jakiś błąd, czy coś...?) |
|
» 2014-02-16 14:08:53 readkey() był, jest i będzie, a co do błędu, w C::B okienko pojawia się i znika, lecz gdy próbuję uruchomić sam plik .exe ( w folderze ) wywala taki błąd: Aplikacja nie została właściwie uruchomiona(0xc0150002). Kliknij przycisk OK, aby zakończyć aplikację. I znów google nie pomaga ;/ |
|
Fofokus |
» 2014-02-16 14:28:21 Obawiam się, że ja już tu nie pomogę :/. Sam też dopiero zaczynam się uczyć Allegro. Ten readkey() był jedyną rzeczą jaka mi przyszła do głowy. |
|
» 2014-02-16 15:35:07 JEST! Nareszcie się udało! Tak naprawdę nie wiem co było przyczyną, po prostu po raz "n" ściągałem i instalowałem allegro ... Czy tak, czy owak zamykam temat. ( Wydaje mi się, że jakaś biblioteka źle działała, no ale nieważne ) |
|
« 1 » |