[c++]Podzial na pliki
Ostatnio zmodyfikowano 2009-09-24 18:30
Diego Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[c++]Podzial na pliki » 2009-09-22 14:15:22 Mam taki problem :) Program jest podzielony na 2 pliki 'A' i 'B' W pliku A znajduje sie deklaracja i wywolanie funkcjii zas w pliku B jej cialo. Jesli w pliku A nie zainkluduje pliku B wszystko dziala wporzadku ale inklud jest potrzebny i gdy go dodaje wyskakuje error Multiple deklaration ~~. Zwracam sie z pytaniem co zrobic zeby postawic to na nogi. |
|
» 2009-09-22 21:17:20 Hmm utworzylem plik naglowkowy zainkludowalem go w pliku glownym wkleilem tam deklaracje usunolem je z pliku glownego i problem wciaz ten sam: multiple deklaration of 'funkcja()' first define here exit status ~~
|
|
» 2009-09-22 22:12:20 Plik Glowny: #include <allegro.h> #include <stdio.h> #include "Funkcje.h" #include "Funkcje.cpp" int main() { wym_ekwip(); }
Plik Naglowkowy:
void init(); void increment_speed(); LOCK_VARIABLE( speed ); LOCK_FUNCTION( increment_speed ); void wym_ekwip();
Plik z kodem:
void wym_ekwip() { }
|
|
» 2009-09-22 22:50:19 ok to wszystko jasne ;p jak bralem cpp w komenta to bylo wporzadku myslalem ze czeba to inkludowac |
|
» 2009-09-24 16:54:27 A mam jeszcze jedno pytanie: jesli dziele program na 2 pliki i definicje bitmap mam w pliku naglowkowym zainkludowanym w pliku A (tam tez sa one ladowane) zas funkcje wyswietlajaca mam w pliku B. Wtedy tez sa one 'niewidziane' w pliku B i jak zrobic zeby kompilator nie czepial sie o taka rzecz. Jesli zdefiniaje ta sama bitmepe w pliku B to wyskoczy redefinicja czyli moja wiedza w tym momencie sie konczy ;p |
|
manfred |
» 2009-09-22 15:54:44 No bo jak za#include'ujesz plik .cpp w innym pliku .cpp, to sam się prosisz o kłopoty. Dowiedz się, czym są pliki nagłówkowe i do czego służą. |
|
manfred |
» 2009-09-22 21:51:35 Jesteś absolutnie pewien, że deklarację, a nie całą definicję? Poproś wróżkę Jezabel albo pokaż kod. |
|
manfred |
» 2009-09-22 22:18:19 Ciągle dołączasz plik .cpp. |
|
« 1 » 2 |