Poziom - Lekcja 16 - zadanie domowe
Ostatnio zmodyfikowano 2014-02-21 22:07
Całkowalny Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Poziom - Lekcja 16 - zadanie domowe » 2014-02-21 21:09:19 To mój pierwszy post tutaj i wiem, że tematów związanych z tym zadaniem jest mnóstwo, ale napisałem swój i mam pytanie odnośnie tego, gdzie jest błąd, ograniczyłem wszystko do przedziału (0,10), ale przy wpisywaniu liczb błędnie mi odczytuje czy jest mniejsza czy większa, nieraz daję np. 3 (które jest szukaną liczbą), piszę mi, że jest za mała, wpisuję inne i gdy znów napiszę 3, to już mi piszę, że jest to właśnie ta liczba, może ktoś pomoże początkującemu. #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime> int main() { int liczba; int a; int proby = 0; std::cout << "Cos zostalo wylosowane, zgaduj co\n"; do { srand( time( NULL ) ); liczba =( rand() % 10 ) + 1; do { std::cout << "Zgadnij liczbe "; std::cin.clear(); std::cin.sync(); std::cin >> a; } while( !std::cin.good() ); if( a > 0 && a <= 10 ) { proby++; if( a > liczba ) { std::cout << "Podales za duza liczbe\n "; } if( a < liczba ) { std::cout << "Podales za mala liczbe\n "; } } else std::cout << "Blad\n"; } while( a != liczba ); std::cout << "Nasza liczba to " << liczba << std::endl; std::cout << "Ilosc prob to " << proby; return 0; } |
|
leon_w |
» 2014-02-21 22:07:58 Losowanie liczby daj przed pętlą, teraz przy każdym obiegu pętli losuje się inna liczba. |
|
« 1 » |