Problem z "if"
Ostatnio zmodyfikowano 2014-03-08 12:28
krystian933 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem z "if" » 2014-03-07 20:38:31 Cześć jestem tutaj nowy. i zielony jeśli chodzi o c++ w szkole kazali mi poćwiczyć proste programy i napisałem coś takiego: #include <cstdlib> #include <iostream> #include <math.h>
using namespace std;
int main( int argc, char * argv[] ) { float v, x1, x2, x0, a, b, c, d; cout << "program obliczający równanie kwadratowe\n"; cout << "podaj paramentry do swojego równania a,b,c,d\n"; cout << "podaj a\n"; cin >> a; if( a == 0 ) { cout << "\nprogram nie obliczy tego dalej \n"; system( "PAUSE" ); return EXIT_SUCCESS; } cout << "podaj b\n"; cin >> b; cout << "podaj c\n"; cin >> c; cout << "podaj d\n"; cin >> d; cout << "równanie wygłada tak " << a << "x^2+" << b << "x+" << c << "x=" << d; v =( b * b ) -( 4 * a * c ); cout << "\n delta = " << v; if( v > 0 ) { x1 =(( - b ) + sqrt( v ) ) / 2 * a; cout << "\n x1 =" << x1; x2 =(( - b ) - sqrt( v ) ) / 2 * a; cout << "\n x2 =" << x2; } else if( v = 0 ) { x0 =( - b / 2 * a ); cout << "\n x0= " << x0; } else if( v <= 0 ) { cout << "\nBrak rozwiazania \n"; } system( "PAUSE" ); return EXIT_SUCCESS; }
Wszystko działa. Tylko mam prośbę aby ktoś tak na chłopski rozum wytlumaczył mi czemu przy "if" np. jeśli chodzi o parametr "a" musibyć if(a==0) a nie może być if(a=0) . tak samo przy if(<=0) a np. czy v>0 i v=0 działa normalnie .Dzięki wielkie za pomoc |
|
SeaMonster131 |
» 2014-03-07 20:47:33 Kurs STCKod umieszczaj w [cpp]...[/cpp] oraz zawsze pisz odpowiedni temat :) == to operator porównania = to operator przypisania <= Oznacza, że jedna rzecz musi być mniejsza lub równa drugiej. Podobnie dla >=, <, >. |
|
pekfos |
» 2014-03-08 12:28:30 Nie działa. Pokazujesz userowi równanie kwadratowe utworzone z czterech (?) danych i rozwiązujesz zupełnie inne. musibyć if(a==0) a nie może być if(a=0) | if(a==0) wykonuje kod warunkowy, gdy a jest równe 0. if(a=0) przypisuje 0 do a i nigdy nie wykonuje kodu warunkowego. |
|
« 1 » |