[C++] Wskaźniki i adresy zmiennych - zapis &zmienna, a zapis *zmienna
Ostatnio zmodyfikowano 2014-03-09 21:50
quatromen Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++] Wskaźniki i adresy zmiennych - zapis &zmienna, a zapis *zmienna » 2014-03-09 21:24:43 Witam Mam problem mianowicie nie wiem jaka jest róznica między: cerr << & wskLicznik << "\n";
a cerr << * wskLicznik << "\n";
w kodzie : #include<iostream> using namespace std; int main() { int Licznik; int * wskLicznik = & Licznik; * wskLicznik = 15; cerr << Licznik << "\n"; cerr << wskLicznik << "\n"; cerr << & wskLicznik << "\n"; cerr << * wskLicznik << "\n"; }
Wyswietla dla tych dwoch opcji jakby inne adresy komórek , jaka jest róznica ?? ?? |
|
michal11 |
» 2014-03-09 21:32:46 *wskLicznik zwraca wartość tego na co pokazuje wskaźnik. &wskLicznik zwraca adres tego na co pokazuje wskaźnik. |
|
» 2014-03-09 21:44:02 zrobiłem więc test żeby się upewnić skoro cyt :"&wskLicznik zwraca adres tego na co pokazuje wskaźnik." to komendy: cerr << & wskLicznik << "\n"; cerr << & Licznik << "\n";
powinny pokazywac to samo a pokazuja co innego. a dopiero samo ( bez referencji &): cerr << wskLicznik << "\n";
pokazuje na adres zmiennej Licznik Dobrze rozumuje ? |
|
DejaVu |
» 2014-03-09 21:48:56 #include<iostream> using namespace std; int main() { int Licznik; int * wskLicznik = & Licznik; * wskLicznik = 15; cerr << Licznik << "\n"; cerr << wskLicznik << "\n"; cerr << & wskLicznik << "\n"; cerr << * wskLicznik << "\n"; }
PS. cerr nie służy do wypisywania standardowych wartości na ekran. |
|
» 2014-03-09 21:50:43 Dzięki ,już wszystko jasne :D |
|
« 1 » |