dostęp do pliku zabroniony
Ostatnio zmodyfikowano 2014-03-10 21:59
michal11 |
» 2014-03-10 21:25:04 Teraz zamknąłeś plik i potem sprawdzałeś czy masz do niego dostęp. Może tak będzie łatwiej: #include <iostream> #include <fstream> using namespace std;
int main() { fstream plik; plik.open( "macierz.txt", ios::in ); if( plik.good() == true ) { cout << "Uzyskano dostep do pliku!!" << endl; } else cout << "Dostep do pliku został zabroniony!" << endl; cin.get(); plik.close(); return 0; }
Jeżeli piszesz using namespace std; to nie używaj później std:: Edit: Właśnie sprawdziłem mój kod i wszystko ładnie działa. |
|
winio94 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2014-03-10 21:26:17 nie rozumiem pytania, a gdzie niby mam otwierać ? wywaliłem close() ale wciąż jestem w kropce
edit. kod który wkleiłeś działa tak samo , tzn kompiluje sie ale wyświetla sie komunikat z else |
|
pekfos |
» 2014-03-10 21:28:40 W tym przypadku równie dobrze można w ogóle nie dawać close(). Jeżeli piszesz using namespace std; to nie używaj później std:: |
Dlaczego? wyświetla sie komunikat z else |
Ścieżka jest poprawna..? macierz.txt znajduje się w katalogu roboczym programu? |
|
» 2014-03-10 21:32:45 plik tekstowy macierz jest w katalogu C:\Program Files\Dev-Cpp wcześniej miałem go na pulpicie ale skopiowanie do ww katalogu nic nie zmieniło. |
|
michal11 |
» 2014-03-10 21:33:25 @pekfos ad1. Masz rację, ale jak juz wcześniej pisałem jest to taka dodatkowa uwaga, a napisałem to close tylko dlatego, że winio94 źle go użył. ad2. A po co ma tak robić. Po to używa przestrzeni nazw aby z nich korzystać. @winio94 Lepiej sprawdź ten plik. U mnie działa: http://s4.ifotos.pl/img/Beztytuup_erxrhpn.pngedit: Wszystkie pliki muszą byc w tym samym folderze inaczej musisz o tym poinformować strumień. Wszystkie tzn. macierz.txt i plik exe. |
|
pekfos |
» 2014-03-10 21:33:41 I to jest katalog roboczy programu? Twojego programu, nie Dev-C++. Wszystkie pliki muszą byc w tym samym folderze |
Nie muszą. Dlatego właśnie piszę 'katalog roboczy programu', a nie 'katalog z programem'. Mogą być takie same, ale nie muszą. Między innymi, gdy program jest uruchamiany przez IDE. |
|
» 2014-03-10 21:38:48 michal 11 Dziękuje, tyle zachodu a wystarczyło skopiować do C:\Users\winio A teraz chciałbym sie dowiedziec czy można otworzyć plik txt znajdujący sie gdziekolwiek na dysku wklejając do funkcji open odpowiednią scieżke? |
|
pekfos |
» 2014-03-10 21:39:43 Można, o ile faktycznie dostęp nie jest zabroniony. |
|
1 « 2 » 3 |