Switch + struktura danych
Ostatnio zmodyfikowano 2009-09-30 23:49
szkuner Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Switch + struktura danych » 2009-09-30 17:41:12 Mam nastepujący problem robie sobie zadanie oto jego treść: http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=7ab9bbf072361c45Nie rozumie jak mam ugryść tą cześć dotyczącą preferencji co należy zrobić oto co zrobiłem: Jestem trakcie tworzenia dynamicznej struktury; #include <iostream>
using namespace std; const int size = 40; struct zpdw { char imie[ size ]; char stanowisko[ size ]; char psedonim[ size ]; int preferencje; }; void menu();
int main() { zpdw * prog = new zpdw[ size ] { { "Makabra Jarosław", "Raki Rhodes", "Micke Mouse " } { "Raki Rohdes", "Starszy programista", "Loopy" } }; menu(); char znak; cin >> znak; while( znak != 'Q' && znak != 'q' ) { switch( znak ) { case 'a': case 'A': break; case 'b': case 'B': break; case 'c': case 'C': break; case 'd': case 'D': break; default: cout << "Nieznam takiego znaku\n"; } menu(); cin >> znak; } return 0; } void menu() { cout << "Zakon Programistow Dobrej Woli\n" << "Wybierz jedna z opcji:\n" << " a)lista wedlug imion \t b)lista wg stanowisk\n" << " c)lista wg pseudonimow d)lista wg preferencji\n" << " q)wyjscie"; } |
|
szkuner Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2009-09-30 23:49:28 Zrobiłem już tyle tylko mam problem z dopisaniem do switcha zmienej z struktury może ktoś to zobaczyć i powiedzieć gdzie jest błąd i jak mam to zrobić #include <iostream>
using namespace std; const int size = 200; void menu(); void imio(); void stano(); void psudonim(); void prefer(); char znak; struct zpdw { char imie[ size ]; char stanowisko[ size ]; char psedonim[ size ]; int preferencje; }; zpdw name[ size ] = { { "Makabra Jaroslaw", "Mlodszy Programista", "MOPS", }, { "Raki Rohdes", "Starszy Programista", "LOOPY" }, { "Pat Hand", "Szkoleniowiec Analitykow", "MIps" }, { "PAt kot", "BHp Inzynier", "Joke" } };
int main() { menu(); cin >> znak; while( znak != 'Q' && znak != 'q' ) { switch( znak ) { case 'a': case 'A': imio(); break; case 'b': case 'B': stano(); break; case 'c': case 'C': psudonim(); break; case 'd': case 'D': prefer(); break; default: cout << "Nieznam takiego znaku\n"; } menu(); cin >> znak; } return 0; } void menu() { cout << "\n\nZakon Programistow Dobrej Woli\n" << " a)lista wedlug imion \t b)lista wg stanowisk\n" << " c)lista wg pseudonimow d)lista wg preferencji\n" << " q)wyjscie\n\n\n" << "Wybierz jedna z opcji:"; } void imio() { cout << "Lista wg. Programistow:\n"; int i; for( i = 0; i < 10; i++ ) cout << name[ i ].imie << endl; } void stano() { cout << "Lista wg. stanowisk:\n"; int i; for( i = 0; i < 10; i++ ) cout << name[ i ].stanowisko << endl; } void psudonim() { cout << "Lista wg. pseudonimow\n"; int i; for( i = 0; i < 10; i++ ) cout << name[ i ].psedonim << endl; } void prefer() { int wyb; cout << "Menu:\n"; cout << "Preferencje wg:0-imiona/1-stanowisko/2-pseudonim/3-poprzednie menu/ wybor:\n"; cin >> wyb; switch( wyb ) { case 0: { int i; for( i = 0; i < 10; i++ ) cout << name[ i ].imie << "\n" << name[ i ].psedonim << endl; break; } case 1: { int i; for( i = 0; i < 10; i++ ) cout << name[ i ].imie << "\n" << name[ i ].stanowisko << endl; break; } case 2: { int i; for( i = 0; i < 10; i++ ) cout << name[ i ].psedonim << "\n" << name[ i ].imie << endl; break; default: cout << "Nieprawidłowa liczba"; } } menu(); cin >> znak; }
|
|
« 1 » |