[C++]Struktury ( Programowanie Obiektowe)
Ostatnio zmodyfikowano 2014-03-14 00:52
DaiGyakusatsu |
» 2014-03-12 19:34:55 Możesz zrobić to na zmiennej globalnej lub w każdej funkcji podawać tą tablice jako argument i na niej operować( dużo wygodniej i praktyczniej użyć std::vector ). Jest dużo możliwości aby tego dokonać ;> |
|
BatuIron Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2014-03-12 19:44:11 Dobra, udało mi się zrobić program, co prawda nie zrobiłem Tablicy struktur w Main() ale wszystko pozostałe działa, więc bardzo dziękuje za pomoc : ). |
|
» 2014-03-13 23:01:54 Jednak dalej mam problem, ale tym razem tylko z funkcjami: double suma() { wpisz(); for( int i = 0; i < 2; i++ ) { sw = sw + robotnicy[ i ].wynagrodzenie; } cout << "Suma wynagrodzenia :" << sw; return sw; } double srednia() { double sredniaw; for( int i = 0; i < 2; i++ ) { sredniaw = sw / 2; cout << "Srednia wynagrodzenia pracownikow :" << sredniaw; } return sredniaw; } int max() { int max = 0; for( int i = 0; i < 2; i++ ) { if( robotnicy[ i ].wynagrodzenie < robotnicy[ i + 1 ].wynagrodzenie ) { max = robotnicy[ i + 1 ].wynagrodzenie; cout << max; } } cout << "najwyzszy zarobek" << max; return max; } int najstarszy() { int stary = 0; for( int i = 0; i < 2; i++ ) { if( robotnicy[ i ].pesel < robotnicy[ i + 1 ].pesel ) { stary = robotnicy[ i + 1 ].pesel; } } cout << "najstarszy pracownik" << stary; return stary; } z tablicy struktur w danych funkcjach odczytuje tylko 2 pracownika: struct pracownicy { string imie; string nazwisko; long long pesel; long long wynagrodzenie; } robotnicy[ 2 ];
void wpisz() { for( int i = 0; i < 2; i++ ) { cout << "Podaj Imie " << " " << i + 1 << "Pracownika :"; cin >> robotnicy[ i ].imie; cout << "Podaj Nazwisko " << " " << i + 1 << "Pracownika :"; cin >> robotnicy[ i ].nazwisko; cout << "Podaj Pesel " << " " << i + 1 << "Pracownika :"; cin >> robotnicy[ i ].pesel; cout << "Podaj Wynagrodzenie " << " " << i + 1 << "Pracownika :"; cin >> robotnicy[ i ].wynagrodzenie; } } co powinienem zmienić żeby jednak wczytywało 1 oraz 2 pracownika do tych funkcji? |
|
michal11 |
» 2014-03-13 23:12:04 |
|
» 2014-03-13 23:51:53 w żaden sposób wskaźniki nie pomogą mi wczytać dane pierwszej osoby do fukcji albo jestem na tyle głupi i nie potrafie sobie z tym poradzić(stawiam na drugie...), problem wystepuje tylko w fukcjach a nie w wczytaniu danych w int main() program wypisze ich wszystkie dane, ale nie wykona poszczegółnych funkcji poprawnie czyli jeżeli podałem wynagrodzenie dla 1 pracownika = 2000 a dla 2=3000 to w fukcji suma() zostanie dodane 1+3000 zamiast 2000+3000. |
|
michal11 |
» 2014-03-14 00:52:42 Jest już późno więc to co napisze może być trochę bez sensu ale ja bym zrobił tak. Stworzył sobie tablice pracowników w main i przesyłał ją do funkcji razem z jej rozmiarem, i w tych funkcjach robił to co maja robić. Jak przesyłać tablicę do funkcji już ci napisałem. |
|
1 « 2 » |