Potrzebna pomoc (pętla for)
Ostatnio zmodyfikowano 2009-10-06 22:43
Nastrix Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Potrzebna pomoc (pętla for) » 2009-09-30 18:55:54 Prosiłbym o nr gg kogoś kto potrafi mi wytłumaczyć na czym ona polega, ponieważ z poradnika nie wiele zrozumiałem. Wcześniejsze lekcje rozumiałem w 90-100%, tej daje około 10%. Moje gg: 8672735. Proszę o kontakt! |
|
GoldWolf |
» 2009-09-30 20:09:49 Może zacznijmy od tego czego nie rozumiesz ? |
|
» 2009-10-01 17:31:48 srednia += ocena; if (ilosc > 0) srednia /= ilosc; - co znaczą poszczególne linijki ? oraz gdzie mam wkleić biblioteke console.ddt.? i czy mam ją rozpakować? |
|
» 2009-10-01 18:03:33 Nikt nie znajdzie 20min czasu? |
|
GoldWolf |
» 2009-10-01 18:44:22 oraz gdzie mam wkleić biblioteke console.ddt.? i czy mam ją rozpakować? Najlepiej zipem, polecam również 7zip ------------------------------------------------------------------------ srednia += ocena; to inaczej zapis srednia = srednia + ocena
to jest zapis jeżeli ilosc jest wieszka od zera to wykonaj dzialane if (ilosc > 0) srednia /= ilosc; czyli analogicznie jak powyżej srednia = srednia / ilosc
Pamiętaj, że to forum i czasami trzeba poczekać na odpowiedz. Radzę ci powoli się uczuć bo masz braki jak cholera. Nie mówiąc o tym, iż to nie jest pytanie o pętlę tylko o instrukcje warunkowe if. |
|
» 2009-10-06 06:03:27 Tak wiem i rozumiem to. Jednak te funkcje pojawiły się przy lekcji pętli for i dlatego taki temat. Co to moich braków to nie ma się co dziwić, ja wszystko muszę się nauczyć z tego poradnika i czasem jest dość trudno to zrozumieć bez sensownego wytłumaczenia. pozdrawiam!
|
|
DejaVu |
» 2009-10-06 22:43:04 Kod z użyciem pętli: int suma = 0; int liczba; for( int licznik = 0; licznik < 10; licznik++ ) { cin >> liczba; suma += liczba; } Ten sam kod bez użycia pętli: int suma = 0; int liczba; cin >> liczba; suma += liczba; cin >> liczba; suma += liczba; cin >> liczba; suma += liczba; cin >> liczba; suma += liczba; cin >> liczba; suma += liczba; cin >> liczba; suma += liczba; cin >> liczba; suma += liczba; cin >> liczba; suma += liczba; cin >> liczba; suma += liczba; cin >> liczba; suma += liczba;
Jak widać pętla służy do tego, aby instrukcje, które powtarzamy pisać raz i napisać ile razy ma zostać dana operacja powielona. |
|
« 1 » |