[C++] Dodawanie ciągu do tablic
Ostatnio zmodyfikowano 2014-03-13 20:40
Awantura Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++] Dodawanie ciągu do tablic » 2014-03-13 19:42:43 Hejka ! Mój problem polega na tym, że mam wprowadzić z klawiatury ciąg cyfr(0 jest znacznikiem końca) a nastepnie poprzydzielać te cyfry do tablic - w jednej mają być parzyste elementy a w drugiej nieparzyste. Problem jest w tym, że nie wypisuje mi tych elementów......Oto co napisałem: #include <iostream>
using namespace std; const int N = 100; int main() { int tabP[ N ]; int tabNP[ N ]; int a, n, lnp = 0, lp = 0; for( int i = 0; i < N; i++ ) { tabP[ i ] = 0; tabNP[ i ] = 0; } for( int i = 0; a != 0; ++i ) { cout << "Podaj liczbe nr " << i + 1 << " :"; cin >> a; if( a % 2 == 0 ) { tabP[ i ] = a; lp++; } else { tabNP[ i ] = a; lnp++; } } cout << "Tablica elementow parzystych " << endl; for( int i = 0; i < lp; i++ ) cout << "tab[" << i + 1 << "] = " << tabP[ i ] << endl; cout << "Tablica elementow nieparzystych " << endl; for( int i = 0; i < lnp; i++ ) cout << "tab[" << i + 1 << "] = " << tabNP[ i ] << endl; return 0; }
|
|
MrPoxipol |
» 2014-03-13 19:54:34 |
|
» 2014-03-13 19:58:13 Jak to złych indeksów ? Nie rozumiem. No tak, kod działa :P Teraz chciałbym, przy wypisywaniu tablic, żeby wypisywało tylko te, w których są jakieś cyfry(rózne od 0) Jak to zrobić ? Po wpisaniu : cout << "Tablica elementow parzystych " << endl; if( tabP[ i ] != 0 ) { for( int i = 0; i < lp; i++ ) cout << "tab[" << i + 1 << "] = " << tabP[ i ] << endl; }
Nawet się nie skompiluje..... |
|
DaiGyakusatsu |
» 2014-03-13 20:24:58 Nie kompiluje się bo zmienna "i" jest w kontekście pętli tylko ;> |
|
» 2014-03-13 20:40:44 Git, śmiga, dziękuję |
|
« 1 » |