Jak to zapętlić
Ostatnio zmodyfikowano 2014-03-15 17:06
Maniek974 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Jak to zapętlić » 2014-03-15 12:28:43 Witam Mam pewien problem a mianowicie nie wiem jak to zapętlić: #include <iostream> int main() { std::cout << "Wybierz liczbe od 1 do 5: "; int liczba; std::cin >> liczba; std::cout << "\n"; switch( liczba ) { case 1: std::cout << "Wybrales 1 \n"; break; case 2: std::cout << "Wybrales 2 \n"; break; case 3: std::cout << "Wybrales 3 \n"; break; case 4: std::cout << "Wybrales 4 \n"; break; case 5: std::cout << "Wybrales 5 \n"; break; default: std::cout << "Wybrales zla liczbe. Sprobuj ponownie."; std::cout << "\n"; break; } if( liczba <= 5 ) { std::cout << "Wybrales prawidlowa liczbe :) \n"; } }
Chodzi mi o ten kawałek default: std::cout << "Wybrales zla liczbe. Sprobuj ponownie."; std::cout << "\n"; break;
Jak to zapętlić żebym mógł znowu wybrać liczbę? Myślałem o zastosowaniu tu pętli do while ale nie wiem jak jej tu użyć. |
|
pekfos |
» 2014-03-15 13:30:32 Wstaw switch i pobieranie liczby w pętlę nieskończoną, dopisz na koniec pętli break, a w default zmień break na continue. |
|
Maniek974 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2014-03-15 13:42:26 Zrobiłem tak: #include <iostream> int main() { std::cout << "Wybierz liczbe od 1 do 5:"; int liczba; while( true ) { std::cin >> liczba; std::cout << "\n"; switch( liczba ) { case 1: std::cout << "Wybrales 1 \n"; break; case 2: std::cout << "Wybrales 2 \n"; break; case 3: std::cout << "Wybrales 3 \n"; break; case 4: std::cout << "Wybrales 4 \n"; break; case 5: std::cout << "Wybrales 5 \n"; break; default: std::cout << "Wybrales zla liczbe. Sprobuj ponownie."; std::cout << "\n"; continue; } if( liczba <= 5 ) { std::cout << "Wybrales prawidlowa liczbe :) \n"; break; } } }
I mam to czego chciałem. Teraz tylko pytanie czy kod wymaga jakieś optymalizacji. Wymaga? |
|
pekfos |
» 2014-03-15 17:06:57 Tu nie ma czego optymalizować. Co najwyżej można wywalić ostatniego ifa. Jak wyjdziesz z pętli to i tak będziesz miał prawidłową liczbę. |
|
« 1 » |