[Rozdział 19] Problem z pracą domową.
Ostatnio zmodyfikowano 2014-03-18 15:46
FIGUS Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Rozdział 19] Problem z pracą domową. » 2014-03-18 14:49:11 Witam Tekst pracy domowej: Napisz program, który wylosuje 999 liczb całkowitych z zakresu od 4 do 10 włącznie, wypisze te wartości na ekran, po czym zsumuje je i wynik wypisze na ekran. Wszelkie operacje mają zostać zrealizowane w oparciu o funkcje. Tablica ma być zadeklarowana w funkcji main. Oczekiwane funkcje: Wypełnienie tablicy o podanym rozmiarze losowymi liczbami z przedziału podawanego przez argumenty funkcji. Sumowanie określonej ilości liczb znajdujących się w tablicy i zwrot wyniku. Wypisywanie zawartości tablicy. Przykładowa implementacja funkcji main: int main() { int tablica[ 999 ]; wylosujLiczby( tablica, 999, 4, 10 ); wypiszLiczby( tablica, 999 ); int iSuma = obliczSume( tablica, 999 ); std::cout << "Suma liczb wynosi: " << iSuma << std::endl; return 0; }
Napisałem taki program: #include <iostream> #include <ctime> #include <cstdlib>
int wylosujLiczby( int t[], int ilosc, int start, int stop ) { srand( time( NULL ) ); do { t[ ilosc ] =( rand() %( stop + 1 - start ) + start ); ilosc--; } while( ilosc == 0 ); return t[ ilosc ]; }
int wypiszLiczby( int t[], int ilosc ) { do { std::cout << "Los: " << t[ ilosc ] << std::endl; ilosc--; } while( ilosc == 0 ); }
int obliczSume( int t[], int ilosc ) { int wynik = 0; do { wynik += t[ ilosc ]; ilosc--; } while( ilosc == 0 ); return wynik; }
int main() { srand( time( NULL ) ); int tablica[ 999 ]; wylosujLiczby( tablica, 999, 4, 10 ); wypiszLiczby( tablica, 999 ); int iSuma = obliczSume( tablica, 999 ); std::cout << "Suma liczb wynosi: " << iSuma << std::endl; return 0; }
A tutaj to co wyświetla się w oknie konsoli: Los: 9 Suma liczb wynosi: 9 Nie wiem gdzie zrobiłem błąd, proszę o pomoc. |
|
pekfos |
» 2014-03-18 15:30:54 Wszystkie pętle i odwołania do tablic są złe. |
|
leon_w |
» 2014-03-18 15:37:25 Oznacza mniej-więcej: wykonuj(kod zawarty w pętli) tak długo, dopóki zmienna "ilość" jest równa 0. |
|
FIGUS Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2014-03-18 15:46:07 Leon, dzięki, że mi na to zwróciłeś uwagę, teraz wszystko hula :) Temat do zmknięcia. |
|
« 1 » |